Германия: краят на златните години

Германската статистическа служба съобщи една добра и една лоша новина: германската икономика, най-голямата в Европа, расте вече десета поредна година, но златните времена окончателно приключиха. Ето причините:

 

 

 

Германската икономика включва на по-ниска предавка - в резултат от търговските войни, глобалните конфликти и хилавата икономическа конюнктура в световен мащаб. През 2019 година Германия за десета поредна година отбеляза икономически ръст, макар и само с 0,6 на сто. За сравнение: през 2018 година стопанството нарасна с 1,5%, а през 2017 - дори с 2,5 процента.

Германската икономика в голяма степен зависи от експорта, а както Брекзитът, така и търговските спорове създадоха несигурност у потребителите и парализираха редица инвестиции. Това най-болезнено усетиха такива ключови отрасли като автоиндустрията, машиностроенето и химическата индустрия.

Моторът: вътрешното потребление

Федералната статистическа служба съобщава, че растежът от 0,6% се дължи преди всичко на потреблението. Миналата година частните домакинства са изхарчили 1,6% повече пари в сравнение с предишните две години. Други положителни фактори са строителният бум и държавните плащания в социалната сфера и за заплати на чиновниците и служителите.

Тимо Волмерсхойзер от мюнхенския Институт за икономически изследвания твърди, че сегашното отслабване на германската индустрия не заразява другите икономически сфери - за разлика от случилото се по време на еврокризата. Друг икономист, Мартин Морисън, също не вижда ситуацията в черни краски. Според него, Германия е още далеч от рецесията, защото след претоварването на капацитетите в индустрията и строителството през 2017-2018, сегашният спад е нормален. Оптимист е и икономистът Флориан Хензе, който дори смята, че през следващите две години икономическият ръст отново ще се върне на равнище около 1,5%. „Спадът в световната търговия засегна Германия повече от която и да било друга голяма икономика. В условията на глобална несигурност и на предизвикателства към германската автомобилна индустрия са възможни всякакви разочарования, но засега тенденцията остава положителна", казва Хензе.

"Страна, която похърква"

Изпълнителният директор на германската Търговско-промишлена камара Мартин Ванзлебен припомня обаче, че единствено стабилната вътрешна конюнктура е предпазила страната от по-големи неприятности. Макар да не се опасява от сериозно свиване на икономическия потенциал, експертът е убеден, че Германия трябва да заложи на повече държавни инвестиции в инфраструктурата и образованието.

Да не забравяме и това: Световната банка дава сравнително лоша оценка за конкурентоспособността на германската икономика. В своя класация Световната банка поставя Германия едва на 22 място - след държави като Северна Македония и Грузия. „Ние сме страна, която похърква, след като десет години се чувствахме толкова добре", иронично обобщава Дитер Кемпф, президент на Съюза на германската индустрия. И други експерти смятат, че конкурентоспособността на Германия страда поради растящата цена на енергията, високите данъци и прекалената бюрокрация.

Големият проблем: застаряването на населението

Макар икономическите институти да прогнозират за идните години рекордна трудова заетост, още в рамките на десетилетието ще проличат отрицателните последствия от демографския обрат. Федералната статистическа служба смята, че през 2035 година хората в трудоспособна възраст ще са с 4 до 6 милиона по-малко, отколкото в момента, а недостигът на квалифицирана работна ръка допълнително ще се изостри.

Ключовият проблем е застаряването на германското общество. През 2022 година в страната ще живеят 6,2 милиона души над 80-годишна възраст, докато през 2018 броят им е бил 5,4 милиона. Тази тенденция рязко ще увеличи разходите на пенсионните и здравните каси, тоест - гражданите и фирмите ще трябва да плащат по-високи вноски за осигуровки. А това ще се отрази отрицателно на потреблението и на цялостната икономическа конюнктура.

Добрата новина идва от бюджетния баланс на Германия. Германският бюджет за 2019 отново приключи с излишък, при това рекордно голям: близо 50 милиарда евро.

 

 

 

Има ги от векове: това са най-старите германски фирми

Коутинг е най-старата семейна фирма в Германия. Историците доказаха, че предприятието е било основано още през 1502 година в град Зиген, в днешната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Отначало там е имало само малка ковачница, но и до днес централата на предприятието за галванизиране на метали се намира именно в този германски град.

Галванизиране на метали "Коутинг"

  • "Коутинг" е най-старата семейна фирма в Германия. Историците доказаха, че предприятието е било основано още през 1502 година в град Зиген, в днешната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Отначало там е имало само малка ковачница, но и до днес централата на предприятието за галванизиране на метали се намира именно в този германски град.

Фирмата, основана през 1530 г. от Уилиям Прим, доскоро се смяташе за най-стария семеен бизнес в Германия. В началото предприятието е било специализирано за валцуване на стомана, но през 1903 г. се преориентира към производството на игли за шиене и метални копчета. За компанията работят 3300 души в цял свят. През 2018 г. печалбата на дружеството е възлизала на 382 милиона евро.

Шевен материал "Уилиям Прим"

  • Фирмата, основана през 1530 г. от Уилиям Прим, доскоро се смяташе за най-стария семеен бизнес в Германия. В началото предприятието е било специализирано за валцуване на стомана, но през 1903 г. се преориентира към производството на игли за шиене и метални копчета. За компанията работят 3300 души в цял свят. През 2018 г. печалбата на дружеството е възлизала на 382 милиона евро.

Стъкларското предприятие Виганд е създадено през 1570 г. Основната му дейност е съсредоточена върху производството на стъклени изделия, но през 1997 г. предприятието решава да започне и производството на пластмасови бутилки. С 1800 служители и годишен оборот от 486 милиона евро, днес Виганд е една от трите най-големи компании за производство на стъклен амбалаж в Германия.

Стъклен амбалаж "Виганд"

  • Стъкларското предприятие "Виганд" е създадено през 1570 г. Основната му дейност е съсредоточена върху производството на стъклени изделия, но през 1997 г. предприятието решава да започне и производството на пластмасови бутилки. С 1800 служители и годишен оборот от 486 милиона евро, днес "Виганд" е една от трите най-големи компании за производство на стъклен амбалаж в Германия.

Банковото дело в Германия води началото си от 16-ти век. Банката „Беренберг“, основана в Хамбург през 1590 г., е втората най-стара банка в света след италианската Монте дей Паски ди Сиена. През 2018 г. служителите на банката реализираха оборот от 4,7 милиарда евро от инвестиционно, корпоративно и частно банкиране.

За съществуването на една от най-старите дестилерии в Германия се споменава още през 1664 г. Компанията, чийто продукти днес носят марката Шварце и Шлихте“, предлага широка гама от спиртни напитки, с които успешно се е наложила и на международния пазар. В предприятието работят 100 души, а оборотът , постигнат през 2018 година , възлиза на около 47 милиона евро.

Дестилерия "Шварце и Шлихте"

  • За съществуването на една от най-старите дестилерии в Германия се споменава още през 1664 г. Компанията, чийто продукти днес носят марката "Шварце и Шлихте“, предлага широка гама от спиртни напитки, с които успешно се е наложила и на международния пазар. В предприятието работят 100 души, а оборотът , постигнат през 2018 година , възлиза на около 47 милиона евро.

Основаната през 1668 г. в Дармщат аптека под името „Мерк“ е най-старата фармацевтична компания в света. Понякога тя се бърка с американската фирма Merck & Co., която до 1917 година е била част от германското предприятие. Днес за германската „Мерк“ работят близо 52 000 души по целия свят, а печалбата ѝ за 2018 г. възлиза на близо 15 милиарда евро.

"Мерк" - най-старото фармацевтично предприятие в света

  • Основаната през 1668 г. в Дармщат аптека под името „Мерк“ е най-старата фармацевтична компания в света. Понякога тя се бърка с американската фирма Merck & Co., която до 1917 година е била част от германското предприятие. Днес за германската „Мерк“ работят близо 52 000 души по целия свят, а печалбата ѝ за 2018 г. възлиза на близо 15 милиарда евро.

През 1683 г. Петер Мейндъл открива един от първите обувни цехове в Бавария. Следващите поколения успешно продължават дейността му, която днес е съсредоточена в изработката на туристически обувки и кожени изделия. В момента семейната компания разполага с 200 служители.

Обувките "Лукас Майндъл"

  • През 1683 г. Петер Мейндъл открива един от първите обувни цехове в Бавария. Следващите поколения успешно продължават дейността му, която днес е съсредоточена в изработката на туристически обувки и кожени изделия. В момента семейната компания разполага с 200 служители.

Голямата верига за производство на хлебни изделия Хари води началото си от една малка пекарна в Хамбург, възникнала през 1688 г. От години компанията инвестира в модернизацията на бизнеса си и в момента разполага с 9 производствени цеха, в които работят 4375 души. Вкусните хлебчета на Хари днес се продават из цяла Германия.

Хлебни изделия "Хари"

  • Голямата верига за производство на хлебни изделия "Хари" води началото си от една малка пекарна в Хамбург, възникнала през 1688 г. От години компанията инвестира в модернизацията на бизнеса си и в момента разполага с 9 производствени цеха, в които работят 4375 души. Вкусните хлебчета на "Хари" днес се продават из цяла Германия.

Фирмата за производство на керамика Villeroy & Boch е основана през 1748 г. в малко лотарингско село от Франсоа Бох. Компанията, която първоначално изработвала само порцеланови сервизи за хранене, впоследствие става една от водещите фирми за санитарен фаянс и керамични изделия. Днес за нея работят 7500 души по цял свят, а оборотът ѝ за миналата година е възлизал на 835 милиона евро.

Villeroy & Boch

  • Фирмата за производство на керамика Villeroy & Boch е основана през 1748 г. в малко лотарингско село от Франсоа Бох. Компанията, която първоначално изработвала само порцеланови сервизи за хранене, впоследствие става една от водещите фирми за санитарен фаянс и керамични изделия. Днес за нея работят 7500 души по цял свят, а оборотът ѝ за миналата година е възлизал на 835 милиона евро.

 

Станете почитател на Класа