Ердоган натиска ЕС,

Ердоган натиска ЕС,
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    18.01.2020
  • Share:

В интервю за арабски телевизионен канал турският президент повтори готовността си да въведе военен контингент в Либия по искане на т. нар. ПНС.

Очевидно подобни изявления в навечерието на Берлинската конференция само изострят ситуацията. Освен това избраната от Ердоган политика провокира фелдмаршала на ЛНА Хафтар да наруши установеното примирие.

Сега Турция повишава залозите, отивайки на откровени провокации, преследвайки собствените си интереси. В конкретния случай Анкара демонстрира егоистичен подход, игнорирайки перспективите за примирие, за да отстоява своите геополитически и икономически интереси в региона.

Няма съмнение, че подкрепата на Сарадж е сериозен дестабилизиращ фактор. Либийският народ очевидно няма да се възползва от това. Освен това ситуацията може да се влоши още повече, ако Турция реши да използва армията си в Либия.

Подобен ход може да привлече други страни от региона, по-специално Египет, в пряк сблъсък. Тогава конфликтът ще излезе от националните граници. В крайна сметка никой, с изключение на Турция, не иска особено да подкрепи така нареченото Правителство на национално съгласие, което е загубило легитимността си според Ширатските споразумения.

Позицията на Анкара повдига много въпроси, тъй като техните изявления за подпомагане на „законното“ ПНС се разбиват в реалността, тъй като мандатът му е изтекъл.

Заслужава да се отбележи, че официално подробностите на сделката между Турция и ПНС не са разкрити. Анкара не уточни къде ще бъде границата на територията, която попада в зоната на интереси на терористите от ПНС. Сключеното споразумение между Сарадж и Ердоган беше обявено за незаконно в Египет и Гърция, но турската и либийската страна не се вълнуват много от това.

Политологът Владимир Шаповалов предполага, че Ердоган се опитва да окаже натиск върху Европейския съюз, който не иска да признае споразумението за демаркация на морските граници поради конфликт на интереси. На първо място, турският лидер се опитва да повлияе на Германия, тъй като действа като домакин на срещата за решаване на въпроса за разрешаване на кризата в Либия.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа