«Сармат»: стретегическите сили на Русия

На 24 декември 2019 г. на уебсайта на Кремъл беше публикувано изявление, в което Владимир Путин отбеляза, че за първи път в историята страната е на първо място в света по разработване на модерни оръжия. В допълнение към приемането на нови оръжия се разработват и други бойни системи, включително междуконтиненталната балистична ракета «Сармат».

 

 

«Сармат», подобно на ракетите R-36M, се изстрелва с помощта на минометен старт. По време на изстрелването акумулаторът на прахово налягане премества ракетата в горната част на изстрелващия вал, след което се извършва автоматично запалване и излитане, което позволява да се увеличи безопасността и да се намалят щетите на инфраструктурата по време на изстрелването.

С една дума, може да се предвиди, че след провеждането на мероприятията по подготовката към приемане на въоръжение, «Сармат» ще влезе в състава на ядрените сили на Русия с наземно базиране, превръщайки се в част от наземната система за нападение и защита наред с много други управляеми ракети за близко действие, балистични ракети, зенитно-ракетни комплекси и системи за противоракетна отбрана.

За да заобиколят системите за противоракетна отбрана на стратегическия противник, ракетите «Сармат» са оборудвани с хиперзвуковата бойна глава Ю-71.

«Сармат» има удар с висока точност. Руската междуконтинентална ракета от пето поколение използва нови системи за инерционно, астрономическо и сателитно насочване.

Вероятното кръгово отклонение на тежката междуконтинентална балистична ракета R-36M UTTH беше по-малко от 350 метра. Въз основа на това можем да заключим, че точността на „Сармат“ се е увеличила още повече и възлиза на около 200 метра.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа