Безпомощният Помпео

Главата на Държавния департамент Майкъл Помпео се сблъска с прекалено упорит журналист.

 

Това съобщи американското Национално обществено радио след неуспешно интервю с ръководителя на американското външнополитическо ведомство.

По данни на СМИ журналистката Мери Луиз Кели упорито търсела отговори от Помпео на въпроси, свързани с уволнението на посланика в Украйна Мари Йованович. По-специално тя попитала дали държавният секретар е защитил своята подчинена в разговорите си с американския президент Доналд Тръмп.

Причината за този въпрос бяха показанията на бившия държавен секретар Майкъл Маккинли пред Конгреса. Миналата есен в закрити изслушвания той каза, че американската администрация използва американските посланици в чужбина за постигане на вътрешнополитически цели.

Помпео отчаяно се опитваше да се измъкне от отговора. Той заяви, че интервюто в Държавния департамент е посветено изключително на ирански въпроси. Дипломатът дори се изнерви на упорития журналист и в крайна сметка избяга.

След това служители от дипломатическата служба се приближиха до Кели и поискаха да отиде с тях, оставяйки диктофона й, в  „личните покои на държавния секретар“.

„Той ме чакаше там“, каза тя. — Започна да ми крещи. Това продължи толкова, колкото продължи самото интервю по — рано“.

Кели отбеляза, че главният дипломат на САЩ не е избягвал нецензурните изрази, адресирани до нея, демонстрирайки недоволство от чувствителната тема. Накрая Помпео задал на журналиста риторичен въпрос: Вярва ли, че американците се интересуват от Украйна? Когато Кели отговорила утвърдително, държавният секретар поискал подчинените му да донесат карта на света и попитал дали журналистката може поне да покаже къде се намира Украйна. Когато Кели се справила със «задачата», Помпео си тръгнал, като посочил, че има «неотложни дела».

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа