Предчувствия за гражданска война в Америка

На 20 януари в град Ричмънд, щата Вирджиния, се проведе многохилядна демонстрация, организирана от Лигата за защита на гражданите на Вирджиния. Според „Ройтерс“ в демонстрацията са участвали над 22 хиляди души. Тези т. нар. „оръжейници“ излязоха на улицата, за да протестират срещу законопроектите, които местният щатски парламент на Вирджиния, контролиран от демократите, се готвеше да разгледа.

Демократите от Вирджиния искат да затегнат контрола върху оръжията в щата. Идеите са за повишаване на възрастта, от която може да се закупи оръжие до 21 години, по-задълбочена проверка на личните данни на купувача при продажба на оръжие, забрана за придобиване на оръжие повече от веднъж месечно и създаване на „безопасни зони“ в градовете, където възможността за влизане с оръжия за цивилни ще бъде забранена, забраната за продажба на армейски щурмови пушки.

Законодателните инициативи на Вирджиния бяха предизвикани, наред с други неща, от трагедията, станала през май 2019 г., когато общинският служител на Вирджиния Бийч, Дивайн Кредок, влезе в кметството и откри огън. Резултат: 12 убити и 4 ранени. Самият Кредок беше убит при престрелка с полицията.

Ръководителят на Лигата за защита на гражданите на Вирджиния, бившият помощник-шериф Филип Ван Клив, започна широка кампания срещу законодателните инициативи на щатския парламент и успя да убеди администрациите на повече от сто града и населени места  на Вирджиния да се обявят за „убежище на втората поправка“, отказвайки да се подчинява на законодателите, ако приемат законопроекти, неустройващи оръжейниците.

Ван Клив призова протестиращите да избягват насилие или всякакви действия, които могат да хвърлят сянка върху привържениците на правата на притежание на оръжие. Той предупреди, че демократите искат да дискредитират участниците в митинга.

Не пропускайте шанса да подгрее конфликта и Доналд Тръмп, ехидно отбелязал в „Туитър“: "Те идват да ви вземат оръжията - това се случва, когато гласувате за демократите!" Президентът на САЩ обеща на избирателите, че няма да позволи Втората поправка да бъде „застрашена“.

В очакване на митинга, щатският губернатор Ралф Нортъм обяви извънредно положение заради опасения, че митингът може да доведе до въоръжени сблъсъци.

Демонстрацията обаче премина мирно. Мъже, от главата до петите окичени със смъртоносни оръжия, спокойно се разхождаха из улиците на Ричмънд. Мнозина носеха камуфлаж или бойна екипировка. Тениски и сувенири с лозунги в подкрепа на правото на притежание на оръжие и президента Доналд Тръмп бяха продавани по улиците.

В митинга участваха различни хора - от твърди поддръжници на Втората поправка до религиозни дейци, които призоваха за мир.

„Най-малко двама районни шерифи се изказаха на митинга за правото на оръжие в Ричмънд“, заяви кореспондентът на Националното обществено радио Сара Маккамън. Тя добави, че "шерифът Скот Дженкинс от окръг Кълпепър казва, че ще доведе хиляди собственици на оръжия при депутатите, ако Вирджиния наложи нови ограничения."

По улиците се чуха гневни викове срещу губернатора на Вирджиния и възклицания „САЩ! САЩ!" Порталът „Брайтбарт“ излъчи на живо митинга, докато популярният радиоводещ Алекс Джоунс кара бронирана кола, излизайки от шибидаха и обръщайки се към тълпата с мегафон.

Малко преди демонстрация в подкрепа на правото на притежание на оръжие ФБР арестува 27-годишния бивш резервист на канадската армия Патрик Матюс, 33-годишният жител на Мериленд Брайън Лемли и 19-годишния Уилям Билброу. Те се считат за членове на радикалната групировка „Базата“, която се застъпва за създаването на бяла етнодържава. Още четирима членове на „Базата“ бяха задържани в Джорджия и Уисконсин.

ФБР е подслушало разговорите между Матюс, Лемли и Билбро и твърди, че са възнамерявали да атакуват митинга в подкрепа на правото на оръжие, след което според техните сметки, е трябвало да доведе до междурасова война.

Парламентът на Вирджиния, въпреки това, гласува за въвеждане на задължителни проверки на биографията на продажбите на оръжие, ограничаване на броя на покупките на пистолети до един на месец, възстановяване на правото на местните власти да забраняват носенето на оръжие в обществени сгради и други места, да забранят продажбата на военни щурмови оръжия и създаване на безопасни зони.

Въпреки официалната версия за намерението на членовете на „Базата“ да атакуват митинга в Ричмънд, много американци не вярват на това, като се има предвид, че в същия щат Вирджиния в град Шарлотсвил на демонстрацията на „Обединената десница“ нападатели не бяха привърженици на белия расизъм, а техните противници демократи. И през август 2015 г., по време на безредиците във Фъргюсън (Мисури), група членове на групировката „Хранители на клетвата“, въоръжени с полуавтоматични пушки, се вклиниха между тълпата протестиращи и полицията, предотвратявайки сблъсък между тях.

Оттук идва и недоверието, че „Базата“ е щяла да атакува участниците в митинга в Ричмънд. Рускоезичен американец, обсъждащ онлайн слухове около митинга в Ричмънд, пише:

В продължение на няколко месеца се съмнявах дали да продължа членството си в Националната стрелкова асоциация, но сега няма съмнение. Веднага след като допиша този си коментар, ще отида да си го подновя. Нека моите 30 долара годишна вноска да бъдат изразходвани за добра кауза - за отстояване на нашите права и борба с копелетата, които искат да ни лишат от тях. "

„Брайтбарт“ пише, че лидерите на демократите, активистите за контрол на оръжия и журналистите от Демократичния лагер работят, за да вкарат екстремисти и расисти на митингите в Ричмънд, а финансирани от Майкъл Блумбърг активистки от организацията „Майки, искащи действие“ обявиха за екстремисти създателите на многочислените „убежища на Втората поправка“ във Вирджиния.

На фона на предстоящите президентски избори в САЩ сблъсъците между привържениците на републиканците и демократите стават все по-чести и ожесточени. Понякога изглежда, че предчувствието за Втора гражданска война в Америка витае във въздуха.

 

Владимир Прохватилов    Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа