Индия може да бъде регионален партньор на Русия за военно обучение и поддръжка

Въпреки твърденията на Запад, че замразяването на военните контакти с НАТО би довело до международна изолация, Русия подписа сделки за военно сътрудничество с 39 държави за пет години - а Индия може да стане основен бенефициент.


Споразуменията в Югоизточна Азия имат потенциал да бъдат особено полезни за Русия, тъй като предлагат нови възможности за сътрудничество с Индия, дългогодишен купувач на съветско и руско военно оборудване.


Визирайки Съединените щати, Александър Фомин, зам.министър на отбраната каза, че страните предпочитат да се договарят с Русия, която не налага вредни санкции на своите международни партньори, а и заради укрепващият авторитет на руските въоръжени сили.


Русия изпревари Обединеното кралство през 2018 г., и стана вторият най-голям производител на оръжие след САЩ, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). Всъщност руските оръжейни компании представляват почти 10 процента от най-добрите 100 производители на оръжие, с продажби от близо 38 милиарда евро.


Руската военна техника се радва на силна репутация по дизайн и здравина, като същевременно е сравнително по-евтина от западната и американската техника. Руската система за противовъздушна отбрана S-400, която беше закупена от двата основни азиатски гиганта - Китай и Индия, е аналог на американската система Патриот, но струва само наполовина.


В крайна сметка усилията на Вашингтон да окаже натиск върху страни като Турция и Индия да купуват американски системи вместо руските, не дадоха желаните резултати и бяха възприети от много служители като посегателства върху стратегическата им автономия.


През последните години Русия навлезе на пазарите за отбрана в Югоизточна Азия, тъй като регионалните държави искат да увеличат въоръжените си сили в отговор на все по-упорития Китай. Това се отнася особено за нации, които са ангажирани в дългогодишни териториални спорове с Пекин в Южнокитайско море, включително Виетнам, Индонезия и Филипините.


Докато Русия е вторият по големина доставчик на оръжие в световен мащаб, тя се наложи като най-продаващ в Югоизточна Азия, като регионалните държави похарчиха цели 6,6 милиарда долара за руско оръжие между 2010 и 2017 г. Това е толкова, колкото САЩ и Китай заедно са продали в региона - и представлява повече от 12 процента от общите продажби на Москва.

 

Индия остава основен купувач на съветско и руско оборудване от 60-те години на миналия век. Изчислено е, че около 60-70 процента от наличния военен инвентар на Индия е от съветски и руски произход. Тази тенденция продължава, след като Индия отново се представи като най-големият клиент на Русия през 2019 г., с покупки на оръжие в размер на 14,5 милиарда долара, въпреки заплахата от американските санкции.


За късмет на Москва, индийските въоръжени сили, които са известни със своя професионализъм, имат дълъг опит на ефективна експлоатация и поддръжка на оборудването си, произведено от Русия. През годините Индия е изградила сложни съоръжения за обучение и ремонт на руски системи и е използвала своя опит за развитие на собственото си отбранително сътрудничество с държавите от Югоизточна Азия.
Усилията на Индия да използва дългогодишния си опит в руския военен хардуер, за да развие собствените си връзки със страните от Югоизточна Азия, очевидно са съобразени с по-широките глобални стратегически цели на Русия - и това може да се окаже взаимно изгодно споразумение, тъй като Русия разширява военните си партньорства в региона.

Станете почитател на Класа