Експертът Уест: „Досието на Тръмп-Русия беше изфабрикувано от Стийл“

Експертът Уест: „Досието на Тръмп-Русия беше изфабрикувано от Стийл“
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    29.01.2020
  • Share:

Скандалният документ на Стийл, който твърди за обширни връзки между избрания тогава президент на САЩ Доналд Тръмп и Кремъл, беше публикуван от BuzzFeed през януари 2017 г. и бързо се превърна в крайъгълен камък на „Русиягейт".


Един от водещите британски експерти в шпионажа, Найджъл Уест, беше нает да разгледа досието, написано от неговия приятел Кристофър Стийл. Той бързо стигна до извода „Има ... голяма вероятност всички материали на Стийл да са измислени" и заключи, че всичко това е боклук. Така че защо му бяха необходими почти три години, за да излезе историята му?


"Винаги съм имал най-голямото уважение към Стийл", казва Уест в интервю. Ето защо той бил изненадан да открие някои основни грешки в досието, като например да третира един конкретен източник като експерт в три напълно различни области или да измисли съществуването на руско консулство в Маями, Флорида.


В началото на 2017 г. това нямаше значение. Стийл заяви, че руското разузнаване е получило компрометиращ материал за Тръмп, по-специално негов запис с проститутки в Риц-Карлтън през 2013 г., уринирайки на същото легло, където преди това е спал американският президент Барак Обама. Дори директорът на ФБР по това време Джим Коми описва досието като „пресолено и непроверено" в свидетелство пред Конгреса - което не го спря да подпише заявление за заповед за FISA, която Бюрото използва, за да шпионира кампанията на Тръмп чрез един от неговите съветници, Картър Пейдж.


Вярата в някакъв вид заговор на Тръмп и Русия все още остава силна сред много критици на президента на САЩ, въпреки че „Русиягейт" се разпадна миналата година със заключителния доклад на специалния апрокурор Робърт Мюлер и след неуспешните показания.


Уест казва, че направил собствения си доклад публично достояние, след като генералният инспектор на Министерството на правосъдието описал досието на Стийл в "абсолютно плачевни термини" по време на изслушванията в Конгреса миналия месец. И все пак – не са ли много три години мълчание?


В отговор на разкритията на Times, компанията на Стийл, Orbis Business Intelligence, отхвърли анализа на Уест като „силно спекулативен и политически мотивиран", тъй като е финансиран от републиканска адвокатска кантора.


Самият Стийл беше платен чистичко и не-директно, разбира се: от Fusion GPS, който беше клиент на юридическото дружество Perkins Coie LLP, от името на Демократичния национален комитет, по указание на президентската кампания на Хилари Клинтън.

Read 186 times

Станете почитател на Класа