Конгрес на САЩ: Няма достатъчно основания за убийството на ген. Сюлеймани

Американският конгресмен Елиът Енгел, ръководител на Комитета по външните работи на Камарата на представителите, заяви, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп не е в състояние да оправдае убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани.

 

 

 

 

Това се посочва в изявлението на конгресмена, публикувано на уебсайта на комитета.

„Администрацията изпрати до Конгреса доклад, необходим по закона за правната и политическата обосновка на удара, при който беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани. Този официален доклад пряко противоречи на лъжливите изявления на президента, че той е решил да нанесе удар върху Иран, за да предотврати неминуемо нападение срещу американския персонал и посолството на САЩ“, заяви Енгел.

Според него в обясненията на администрацията не се споменават непосредствени заплахи, а самият документ показва, че оправданието, което президентът е представил на американския народ, се е оказало невярно.

Както конгресменът отбеляза, за да избегне необходимостта да оправдава действията си пред конгреса, администрацията „лъжливо твърди, че конгресът вече е дал разрешение за използване на военна сила“, обосновано с резолюцията от 2002 г. относно войната в Ирак.

„През 2002 г. беше получено разрешение във връзка със Садам Хюсеин. Този закон няма нищо общо с Иран или с иранските правителствени служители в Ирак. Да се предполага, че 18 години по-късно това разрешение може да оправдае убийството на ирански служител, означава разширяване на закона далеч отвъд пределите на намеренията на конгреса“, твърди Енгел в изявлението си.

Политикът заключи, че решението за убийството на Сюлеймани е довело до засилено напрежение в отношенията с Иран и е изложило САЩ на риск да бъдат въвлечени във война, от която американският народ няма нужда.

Генералът от Корпуса на стражите на ислямската революция Сюлеймани бе убит в нощта на 3 януари по време на ракетен удар на Съединените щати в близост до летището в Багдад.

Според Робърт О’Брайън, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, иранските военни и техните привърженици са „подготвяли убийството на голям брой американски дипломати и войници“.

Самият американски лидер Доналд Тръмп заяви, че Сюлеймани уж е подготвял взрив в едно от посолствата на САЩ.

След това държавният секретар на САЩ Майк Помпео призна, че Вашингтон няма точни данни за мястото и часа на евентуалното нападение на иранския генерал срещу американски обекти. Освен това главата на Пентагона Марк Еспър призна, че няма конкретни доказателства за подготовката на нападения от страна на Иран, въпреки че споделя мнението на държавния глава, че подобни атаки „вероятно“ е можело да бъдат извършени.

Според генералния прокурор на САЩ Уилям Бар, Сюлеймани „определено е бил легитимна военна цел“, а операцията по неговото убийство е „легитимен акт на самозащита“.

Техеран нарече удара на САЩ акт на международен тероризъм. Иран обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на генерала. Иранските чиновници също обявиха намерението си да заведат дело в международен съд срещу американския президент.

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа