Великобритания се нуждае от балансирана политика относно имиграцията

Връщането на контрола върху границите на Великобритания беше един от най-мощните призиви, които бяха отправени по време на референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС). Сега, когато Обединеното кралство се готви да напусне Съюза, правителството има шанс да демонстрира какво точно иска да прави с този контрол и как британският премиер Борис Джонсън планира да изпълни обещанието си за увеличаване на имиграцията на „най-ярките и най-добрите”, докато прекратява свободата на движение, пише Financial Times в редакционен коментар.

Скорошен доклад от Консултативния съвет по миграцията - спонсориран от правителството експертен комитет, нанесе удар върху първоначалните планове на правителството. Той отхвърли „точковата система в австралийски стил“, която беше лозунг за консерваторите, както и визата „Глобален талант“, която Джонсън предложи. Докладът също така препоръчва понижаване на прага за заплащане в офертите за работа към мигранти до 25 600 британски лири от спорните 30 000 паунда.

Съществуващата виза за „изключително талантливи“ лица, които да се преместят във Великобритания без оферта за работа, привлича малко кандидати, казва се в доклада. Висококвалифицираните изследователи, компютърни специалисти и математици обикновено не сменят страната без да имат конкретна оферта. Визата „Глобален талант” рискува да бъде по-скоро схема, отколкото сериозен метод за привличане на висококвалифицирани работници, заключават от Консултативния съвет.

Точковата система, обещана в манифеста на Консервативната партия, също може би работи по-добре като лозунг, отколкото като политика. В настоящата спонсорирана от работодателя схема кандидатите трябва да отговарят на всеки един от критериите, за да се класират. Няма доказателства, че тази схема ще успява да привлече подходящите работници и служители, заключава консултативният съвет. За предпочитане пред точковата система в австралийски стил, според него, би било просто правило с праг за заплатата.

Системите на базата на точки могат да бъдат подходящи за изключително обещаващи хора, а не за тези на върха на кариерата си. Докладът предлага да се насърчат кандидатите без предложение за работа да кандидатстват за месечно селектиране, а подборът да бъде въз основа на точки, присвоявани според квалификацията на кандидатите, възрастта им и дали са учили в Обединеното кралство.

Според аналитичния център Resolution Foundation тази комбинация би създала двустепенен, „отворен и затворен” пазар на труда. Обединеното кралство би било сравнително отворено за международни мигранти, които търсят по-добре платена и по-висококвалифицирана работа, но по-нископлатените британски работници не биха имали особена конкуренция от имигрантите. Трябва да се приветства отвореността спрямо висококвалифицираните работници, но много части от икономиката, особено строителството, селското стопанство и здравеопазването, биха имали трудности.

Ако се приложи такава схема, ще се засили натискът върху скърцащия сектор на социалните грижи във Великобритания. Според предложенията на консултативния съвет медицинските сестри и учителите биха се изправили пред различни прагове за заплащане въз основа на националните скали за заплати, които вече се използват от училищата и болниците. Сферата на социалните грижи обаче, където заплащането често е ниско, не би била изключена от прага от 25 600 британски лири годишно.

Решението, твърди докладът, е да се подобрят условията за социалните работници и по този начин да се засили интересът към тези работни места. Това би било добре дошло, въпреки че няколко последователни правителства имаха трудности в намирането на дългосрочно решение за сектора.

Свободата на движение обслужваше добре икономиката на Обединеното кралство и в идеалния случай тя би се запазила. Все пак контролът върху миграцията беше ключов фактор във вота за Brexit. В рамките на тези политически ограничения политиката трябва да има за цел да остане възможно най-отворена. Всяка бъдеща регулация ще трябва да балансира икономическите нужди с необходимостта от прекратяване на разяждащото въздействие на имиграцията върху политиката. Предложенията на консултативния съвет са разумна първа стъпка.

 

 

Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа