Магическите гъби се готвят за борсов дебют

Първите компании, които разработват медикаменти от халюциногенни наркотици, като LSD, кетамин и активната съставка в „магическите гъби“, се готвят за листване в Канада, посочва Bloomberg в свой материал.

Mind Medicine Inc., която провежда клинични тестове на медикаменти, базирани на халюциногенни наркотици, иска да се листне на фондовата борса NEO Exchange в Торонто до първата седмица на март, посочва нейният съосновател Джей Ер Ран. Говорител на NEO потвърди за готвеното предлагане, което чака финално одобрение.

Компанията планира излизане на борсата чрез обратно придобиване под името MMED. Компанията все още не генерира приходи и се цели в оценка от около 50 млн. долара, посочва Ран.

„Нашата амбиция е да бъдем една от първите публично листнати невро-фармакологични компании, разработващи халюциногенни медикаменти“, допълни още той.

Клинични тестове

За тези, които все още свикват с легалната марихуана, идеята за публично търгувана компания, работеща с психоактивни субстанции като MDMA (т. нар. екстази) и псилоцибин, който се добива от магически гъби, може да звучи малко далечно.

Все повече компании обаче провеждат клинични тестове за лечение с подобни медикаменти за борба с широк спектър от болести и клинични състояния, като депресия, посттравматичен стрес и др. Някои дори получиха благословията на Американската служба по храните и лекарствата (FDA). Това отваря законов път тези компании да провеждат изследвания върху иначе незаконните наркотици и да си отворят вратите към публичното предлагане.

В края на 2018 г. FDA даде статут на „иновативна терапия“ на медикамент с псилоцибин за лечение на клинична депресия, разработен от базираната в Лондон компания Compass Pathways Ltd. 

Междувременно базираната в Торонто MindMed се готви за началото на втора фаза от клиничното си изследване на употребата на нехалюциногенни съставки, базирани на ибогаин, за лечение на наркотична зависимост. Проучването ще се проведе в Ню Йорк и ще се надзирава от FDA.

Compass Pathways отказва да коментира дали готви публично предлагане, но компанията „винаги разглежда варианти, за да гарантира продължителния си растеж и финансиране“, заявява нейният главен комуникационен директор Трейси Чун.

 

Канадската фондова борса, станала дом и на американските компании за канабис, които не могат да се листнат на родна почва, също очаква първично публично предлагане на компания за халюциногенни медикаменти през 2020 г.

FDA вече е дала зелена светлина на редица тестове и изглежда, че рамката ще се разшири, заяви главният изпълнителен директор на борсата Ричард Карълтън. „Ако това наистина е така, то съм сигурен, че ще видим първите си емитенти вероятно преди средата на годината“, допълва той.

Институционален капитал

Има все по-голям интерес от страна на инвеститорите към халюциногените, посочва Ронан леви, изпълнителен председател на Field Trip Psychedelics Inc., която изгражда мрежа от клиники, фокусирани върху терапии с кетамин. Първото такова заведение се очаква да отвори врати в Торонто следващия месец. Други центрове са планирани още в Ню Йорк и Лос Анджелис. Компанията също така провежда и изследвания на действието на псилоцибина.

Миналата седмица Field Trip приключи кръг на финансиране от серия А, в рамките на който бяха набрани 8,5 млн. долара от различни инвеститори. Акцията привлече интерес от целия свят, в това число от големи технологични инвеститори от Силициевата долина и предприемачи, заяви Леви.

Field Trip обмисля възможността за публично предлагане, въпреки че според Беви има възможности и за частно набиране на средства. „Всички варианти се разглеждат“, посочва той.

За разлика от канабиса, който остава незаконен в САЩ, работата на компаниите за халюциногенни медикаменти е законна. Това дава „голяма възможност за достъп до капитал за растеж от частни инвеститори в САЩ, които не биха докоснали канабис“, допълва той.

Това разграничава индустрията от тази за канабис, чиито акции поевтиняха на фона на по-бавни от очакваното продажби в Канада и федерални препятствия в САЩ.

„Смятам, че халюциногенната индустрия може да бъде много по-голяма от тази с канабиса, тъй като ще привлече институционален капитал и вече е започнала“, казва Ран. „Тя също така ще бъде по-концентрирано пространство, тъй като бариерите за влизане са много по-високи“, допълва той.

 

 

Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа