Норвежки шпионин разказва...

Осъденият от руски съд за шпионаж и получил свобода при обмен с Литва норвежец Фруде Берг разкритикува специалните служби на страната си. Според него норвежките специални служби трябва да спрат да използват жителите на регионите, граничещи с Русия, за свои цели, и да “замесват” хора като него.

„През октомври моята книга ще излезе и ще отговори на много въпроси“, каза Берг. Той не се смята за професионален шпионин.

Берг беше арестуван в Русия за опит да изпрати секретна информация за руския флот, която е получил от служител на руско отбранително предприятие. Норвежецът беше осъден за шпионаж и през ноември 2019 г., заедно с двама литовски граждани, бе разменян за двама руски граждани, осъдени за шпионаж - Николай Филипченко и Сергей Моисеенко.

Сега президентът на Литва Гитанас Науседа разпалва ново дело за шпионаж, по което като организатор е обявен бившият служител на Министерството на външните работи на прибалтийската република и бивш лидер на Социалистическия народен фронт на Литва, журналистът и активист за правата на човека Алгирдас Палекис. Литовските другари на политзатворника се надяваха Палекис и други заложници да бъдат изпратени за обмен с Русия.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа