Смърт в Манхатън

"Ученият Франк Олсън работи за ЦРУ, участвайки в експерименти за контрол на съзнанието. През 1953 г. той пада през прозореца на хотелската си стая в Ню Йорк. "Убит ли е от службата за сигурност?", пише германският вестник Süddeutsche Zeitung.

"Биохимикът умира на 28 ноември 1953 г., скачайки от хотелска стая на десетия етаж в Манхатън. В продължение на две десетилетия инцидентът се счита за самоубийство поради нервен срив. Само вътрешнополитическият скандал предизвиква съмнения: през 1975 г. статия на New York Times принуди президента на САЩ Джералд Форд да нареди разследване чрез Комисията на Рокфелер за незаконните действия на ЦРУ вътре в страната”, разказва журналистът Фолкер Бернхард.

"Въпреки факта, че ЦРУ унищожава много документи, стана известно за странните плодове от Студената война, проектите “Артишок” и MKULTRA. С помощта на тези изследователски програми ЦРУ от 1951 до 1973 г. се опитва да разработи методи за разпит и контрол на съзнанието "в известен смисъл, тайно психеделично оръжие."

"Специалната служба провежда експерименти с хора в чужбина, включително в Германия, и дори не се колебае да използва собственото си население: хората са избирани в затворите и болниците, на които, освен всичко друго, са дадени наркотици като ЛСД без тяхно знание. Между тях има и доброволци. Кен Киси, който по-късно работи като асистент в болницата, разкрива опита си в „Полет над кукувиче гнездо“, се казва в статията.

"През 1975 г. Комисията на Рокфелер откри документи, доказващи участието на Франк Олсън в програмата MKULTRA - според документите, той и някои от колегите му получават ЛСД девет дни преди смъртта му. Обществото е възмутено, семейството на Олсън заплашва със съд. През 1976 г. семейството се съгласява на извънсъдебно споразумение с плащане в размер на 750 хиляди долара. Според официалната версия експериментът с участието на Олсън е неуспешен”.

 

 

"Съпругата му обаче съобщава доказателства за ужасна грешка. Олсън според нея дълго се съмнява в проекта и се изправя пред етична дилема. В края на краищата той отговаря за експериментите върху животни и присъства на експерименти с хора, включително със смъртоносен резултат. Това в крайна сметка кара ЦРУ да даде на Олсън ЛСД да изпита неговата надеждност и след това да го убие като „риск за сигурността“, за да скрие собствените си действия. Следователно е отвличаща маневра обяснението за гибелта на Олсън с това, че се намира в депресия заради неуспешния експеримент с ЛСД”, пише изданието.

„Известно е, че Олсън е изпратен в Ню Йорк за лечение и там е бил лекувани от двама лекари, платени от ЦРУ: единият му предписва барбитурати и бърбън, за да улесни заспиването, а другият вероятно го е хипнотизирал.“

"През 1994 г. семейство Олсън настоява за повторна аутопсия. Криминалистът Джеймс Старс и неговите колеги, за разлика от първия протокол за аутопсия, не откриват ожулвания, порязвания или счупено стъкло, които биха могли да се очакват при скачане през прозорец. Вместо това откриват голям кръвоизлив по главата и рана на гърдите. С изключение на един служител, криминалистите единодушно заключват че Олсън е бил бит в безсъзнание и е изхвърлен през прозореца, но опитът през 1996 година да убедят прокурора на Манхатън в новите данни се оказва неудачен. През 2013 г. делото на братята Ерик и Нилс Олсън е отхвърлено поради изтичане на давност”.

„През 2017 г. носителят на наградата „Пулицър“ Сиймор Херш заяви в документалния филм “Черница”, че ЦРУ му е потвърдило, че Олсън е екзекутиран, но поради задължението да не разкрива източници на информация, той не може да предостави по-точни факти. Реалните обстоятелства за смъртта на Франк Олсън отдавна са обхванати в мрака на неизвестността“, пише Süddeutsche Zeitung.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа