Проблем на петролните компании

За да разберете кризата, обхванала най-големите петролни компании в света, просто трябва да погледнете доходността от техните дивиденти, пише Bloomberg. А

мериканският петролен гигант Exxon Mobil Corp., който в продължение на десетилетия е считан за един от най-силните представители на индекса на сините чипове, плаща на инвеститорите 10%. При англо-холандската Royal Dutch Shell Plc, която не е намалявала плащанията на акционерите след Втората световна война, 12-месечният ѝ дивидент е еквивалентен на 14% от текущата цена на акциите ѝ. BP Plc предлага доходност от 12,4%, а френската Total SA - 11%.

Доходността при подобни нива обикновено подсказва едно: значителен риск акционерите да не получат обещаните пари.

Никой изпълнителен директор на компаниите от Big Oil (събирателно на най-големите петролни дружества в света – бел. ред.) никога не би приел това за истина - поне засега. Дори когато ръководствата се сблъскват както с катастрофалното унищожаване на търсенето на петролните пазари, породено от разпространението на коронавируса, така и с ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, те са решени да продължат да плащ

"Никой не иска да бъде изпълнителният директор, който намалява дивидента", посочва Ноа Барет, енергиен анализатор в Janus Henderson Group Plc. „Те разбират, че при всяка компания, която съкращава (дивидента), акционерите ѝ ще преминат към нейните конкуренти и ще бъде много, много трудно да бъдат привлечени обратно“, добавя Барет.

 

 

За да си купят време, те насочват своята „брадва“ към капиталовите разходи. Exxon частично обърна курса на своята амбициозна програма за разходи в понеделник, заявявайки, че започва значителни съкращения, след като рейтингът ѝ беше понижен от S&P Global Ratings. Прогнозата на Shell беше ревизирана до отрицателна във вторник от агенцията и рискува понижаване на рейтинга, освен ако не намали ливъриджа и не увеличи финансирането от операции.

Shell, Chevron Corp. и Total могат също да изберат да спестят пари за дивиденти, като намалят програмите си за обратно изкупуване на акции, които обикновено се разглеждат от инвеститорите като по-дискреционни от тримесечните изплащания в брой.

От Chevron заявиха миналата седмица, че преглеждат опциите за намаляване на капиталовите разходи и ограничаване на краткосрочното производство. Главният финансов директор на BP Брайън Гилвари каза, че британският концерн може да ограничи разходите си с до 20% през тази година.

Въпреки че пазарните очаквания за дивидентите на Big Oil са се понижили през последните две седмици, с 37% от дивидентите през 2019 г. за европейските компании през 2021 г., анализаторите на Goldman Sachs, в това число и Мишел Дела Виня, заявиха, че не очакват съкращение на дивидента заради настоящата среда.

Сериозни въпроси

Още преди срива на цените, представителите на Big Oil не се намираха в много по-добро положение. Енергийните компании бяха едни от големите губещи на фондовата борса, тъй като инвеститорите изпитваха сериозни опасения относно способността на тези дружества да се ориентират в енергийния преход. 

Размерът на тези компании им осигурява финансова гъвкавост, за да позволи на бизнеса да продължи дори и при наличието на значителни затруднения. Освен по-ниските разходи, европейските петролни компании биха могли да изберат да изплащат дивиденти на инвеститорите, където парите са заместени с нови акции.

Повишаването на дълга е друга възможност, но понижаването на рейтинга на Exxon подчерта ограниченията на тази стратегия.

Продължаващи затруднения

Shell отказва да коментира дивидента си. Говорителят на Exxon Кейси Нортън се позова на коментарите на изпълнителния директор Дарън Ууд на среща с инвеститорите на 5 март, когато той заяви, че компанията е „ангажирана с надежден и нарастващ дивидент“. Компанията увеличава изплащанията всяка година за последните 37.

Притокът на саудитски суров петрол на пазара, съчетан с намаляващото търсене, заплашва да създаде безпрецедентен излишък, който може да окаже устойчив и продължителен натиск върху цените.

При наличието на траен спад, първото средство за защита на Shell би било да преразгледа програмата си за обратно изкупуване на акции. От ръководството ѝ заявиха че компанията вероятно ще пропусне целта си да изкупи обратно акции за 25 млрд. долара до края на тази година, ако макроикономическата среда не се подобри. Оттогава цените на петрола паднаха почти с 50%.

Инвестициите в чиста енергия също могат да пострадат, ако се стигне до траен ценови спад. Големите европейски петролни компании очертават все по-амбициозни стратегии за свиване с въглеродните емисии, които в крайна сметка ще изискват значителни капиталови разходи.

Рискове

Някои петролни компании, по-специално Occidental Petroleum Corp., вече реагираха на текущия спад, като намалиха дивидентите. Натоварената със сериозен дълг компания ще намали плащането си през 2020 г. с около 2,2 млрд. долара, или с 86%.

Ако решението на Occidental има потенциал да разтърси леко петролните пазари, то подобна реакция от страна на BP или Shell ще причини истинско земетресение. Тези две компании изплатиха 22 млрд. долара през 2019 г., 20% от дивидентите на компаниите от индекса FTSE 100. Американските дружества Exxon и Chevron държат второто и деветото място като платци на дивиденти в широкия показател S&P 500.

 

Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Станете почитател на Класа