Русия има по-малко случаи на коронавирус от Люксембург

Руският президент Владимир Путин тези дни коментира, че страната е успяла да спре масовото разпространение на коронавируса и ситуацията е "под контрол", благодарение на ранни и агресивни мерки за предпазване на хората от заболяването.

Но дали наистина Русия е овладяла ситуацията с COVID-19?

Според информация, съобщена от руските власти, стратегията на Путин изглежда работи. Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Русия е изненадващо малък, въпреки голямата граница с Китай и фактът, че първият отчетен случай е още през януари.

Броят постепенно нараства, но Русия, която има население от 146 млн. души, има по-малко потвърдени случаи от Люксембург. Кремъл съобщава само за 438 заразени. За сравнение Люксембург има население от едва 628 хил. души и към вторник, 24 март, има 875 потвърдени случая на COVID-19 и осем починали от вируса.

Ранните мерки, които Русия взема, са да затвори 4200-километровата граница с Китай още на 30 януари и да създаде карантинни зони. Те може и да са допринесли за забавянето на мащабна епидемия, твърдят някои експерти.

Причината може да бъде и в сериозното тестване.

Генералният директор на СЗО заяви "тествайте, тествайте, тествайте", а Мелита Вуйнович, представител на Световната здравна организация в Русия, е съгласна. Тя посочва, че Русия започва тестовете буквално в края на януари. Вуйнович твърди, че Русия също така предприема по-широка гама от мерки извън тестването.

Тестването и идентифицирането на случаите, проследяването на контактите им, изолация - това са все мерки, които СЗО предлага и препоръчва, и те са прилагани през цялото време, уточнява Вуйнович. Социалното дистанциране е вторият компонент, който се включва относително рано.

"Роспотребнадзор", руската държавна организация за защита на потребителите, обяви в събота, че са направени общо над 156 000 теста за коронавирус. За сравнение, по данни на CDC, САЩ увеличава темповете на тестване едва в началото на март, докато Русия твърди, че е тествала масово от първите дни на февруари, включително на летищата, фокусирайки се върху пътници от Иран, Китай и Южна Корея.

С това не се твърди, че не е имало пропуски в мерките на Русия.

Страната не започва да тества веднага пристигащите от Италия или други сериозно засегнати страни от ЕС и ограничава контрола си на пристигащите от Европа до проверка на температурата и налагане на двуседмична карантина. Повечето от случаите на коронавирус, отчетени в Русия, са дошли от Италия, твърдят здравните власти.

И все пак Русия се бори с масов обществен скептицизъм, остатък от съветското ѝ минало. В социалните медии руснаците повдигат въпроса за историята на страната в липсата на прозрачност и дават за пример прикриването на ядрената авария в Чернобил през 1986 г. и неуспешната реакция на епидемията на ХИВ/СПИН през 80-те години.

Властите бързо положиха усилия да противодействат на това, което те възприемат като дезинформация. В началото на март руската Федерална служба за сигурност и интернет регулаторът свалиха набрал огромна популярност пост, който твърди, че реалният брой на случаите на коронавирус е 20 000 и че руското правителство прикрива реалните данни.

Facebook и Instagram потребителите в Русия започнаха да виждат информационни съобщения за коронавируса, които водят към официалния уебсайт на Роспотребнадзор.

Медийните публикации за недостиг на защитно оборудване също провокираха скептицизъм.

Някои експерти изразяват съмнения в надеждността на руската система на тестване, която разчита само на една лаборатория. Публикация в PCR.News, медия за лекари и здравни професионалисти, изтъква, че единствената одобрена система за тестване за коронавирус, произвеждана от "Вектор" в Новосибирск, има по-ниска чувствителност от другите тестове за вируса, което поражда опасения за неверни негативни резултати.

Давид Беров, първият потвърден пациент с коронавирус в Москва, писа в Instagram, че вторият му тест е показал негативен резултат, а първият и третият са били позитивни за COVID-19.

Вирусът беше потвърден при третия ми тест, не беше открит в кръвта, но го имаше в слюнката ми, писа Беров на 5 март. Казват му, че почти не са могли да го отчетат, така че затова са се съмнявали толкова дълго.

"Вектор" така и не отговарят на молбите на CNN за коментар. Руското поделение на СЗО обаче коментира, че е получило спецификациите на тестовите комплекти на "Вектор" и лабораторията е в списъка с одобрени институции, използвани за потвърждаване на наличието на коронавирус.

Обвиненията в прикриване на информация се отхвърлят и от Кремъл, и от СЗО.

Анастасия Василиева, лекар на видния руски опозиционер Алексей Навални и ръководител на Руския лекарски съюз, нашумя с поредица от видеа, в които твърди, че властите прикриват реалния брой на заразените с коронавирус, като използват диагнози от рода на пневмония и тежка белодробна инфекция.

Василиева посочва, че по думите на властите при първия пациент с коронавирус, който е починал, причината за смъртта е била тромбоза. Това е очевидно, никой не умира от самия коронавирус, хората умират от усложненията, така че е много лесно да се манипулират тези данни, допълва тя.

Московските здравни власти отхвърлят обвинението и казват, че са тествали пациенти с пневмония за коронавирус. Д-р Вуйнович от СЗО също е скептична по отношение на твърденията на Василиева.

Ако имаше скрито, неразпознато заразяване, то би се отчело в тези доклади за пневмонията, казва тя. Така че тя не вярва, че се случват измами, с което обаче не твърди, че няма да се отчете нарастване на броя случаи в следващ период, защото същото явление се наблюдава в много държави.

Самият Путин коментира опасенията за статистическите данни в сряда, като заяви, че правителството може и да не разполага с пълната картина, но не прикрива никакви статистики.

Ето как стоят нещата: властите може и да не разполагат с пълната информация, защото хората а) понякога не я съобщават, б) те самите не знаят, че са болни, а латентният период е много дълъг, каза той в телевизионно обръщение.

Путин обаче е категоричен - всичко, което е разпространено от Министерството на здравеопазването, е обективна информация.

Миналата седмица броят заразени е нараснал, като Русия добавя 30 до 50 случая ежедневно, и вероятно данните ще продължат възходящия си ръст, докато Русия разширява обхвата на тестването. Въпреки това, местният представител на СЗО казва, че Русия все още се справя относително добре, като проследява случаите с епидемиологични връзки с пътувания или заразяване в рамките на семейства.

В събота сутринта Роспотребнадзор публикува потенциално по-притеснителни данни от броя потвърдени случаи - 36 540 души са наблюдавани за потенциално наличие на коронавирус. Според института "Джонс Хопкинс" към понеделник потвърдените случаи на COVID-19 в Русия са 438.

Станете почитател на Класа