Да останеш без подслон по време на карантина - бездомните vs. коронавирус

Бездомните хора са сред уязвимите групи, които са изложени на най-голям риск от заразяване с коронавирус.

Проблемът е широко разпространен във Великобритания, където близо 320 хил. души, или около 1 на всеки 200 британци, са без подслон, а най-малко 84 хил. домакинства живеят в жилища за временно настаняване. Това показват данните от декември миналата година, цитирани в сайта Politico.

Много бездомни хора са изпраавени пред допълнителен риск - живеят навън, не се хранят правилно, което ги прави особено уязвими на усложнения, ако бъдат заразени с COVID-19.

Заради условията, в които живеят, има три пъти по-голям шанс да заболеят от респираторни заболявания, а продължителността им на живот, според данните на Националния статистически институт във Великобритания, е само 45 години за мъжете и 43 за жените. Също така повече от половината имат проблеми с психичното здраве, заявява Националната здравна служба в страната.

Друг сериозен проблем е, че тези хора нямат ежедневен достъп до информация и мнозина дори могат да не знаят за епидемията, както и какво препоръчват властите, за да се предпазят от заразяване.

Но дори и да са запознати с мерките за социална дистанция, самоизолация и честото миене на ръце, в много случаи за тях е изключително трудно да ги спазват.

Същото важи и за тези настанени в приюти или центрове за бездомни хора, тъй като баните обикновено са общи, което увеличава риска от предаване на вируса.

Това, което трябва да се направи първо, е, да се установи колко от тези хора са заразени с COVID-19 и да им се помогне. А на тези, които са в добро здраве, да им се обясни как да се пазят, казва Матю Дауни, директор на британската благотворителна организация Crisis, която помага на бездомните в страната.

В САЩ също имат този проблем - живеещите по улиците на Сан Франциско са близо 8 хил. души.

Страхът от разпространение на заразата в общността принуждава властите да реагират бързо и да се опитат да настанят всички бездомни във временни жилища.

За целта градът е поел разноските за хотелски стаи и каравани, в които да бъдат поставени под карантина хората със симптоми на коронавирус. Също така на други места ще бъдат преместени и някои от онези 2000 души, настанени в приютите за бездомни, като по този начин ще бъде по-лесно да спазват социална дистанция.

В други части на страната проблемът е още по-сериозен.

По улиците на Ню Йорк живеят близо 79 хил. души, в Калифорния те са 108 хил., като се очаква повече от половината да бъдат заразени, което ще затрудни много работата на болниците.

За да има по-малко хора на улицата във Франция пък Фестивалният дворец в Кан се превърна в убежище за тези, които няма къде да се приберат по време на карантината в града.

Тъй като кинофестивалът, който трябваше да се проведе от 12 до 23 май, беше преместен за юни, от петък миналата седмица дворецът настанява между 50 и 70 бездомни души всяка нощ.

В момента в сградата има обособено място за хранене, баня и общо пространство с телевизори и игри, както и помещение с легла. За кучетата, които често придружават бездомните, също има подслон.

По официални данни във Франция има около 12 хил. души живеещи на улицата, като се смята, че много от тях ще се заразят с COVID-19. Причините са ясни - те са без достъп до санитарни материали, а много от тях са с хронични заболявания.

Така кризата около разпространението на новия вирус още повече изостря проблема с хората на дъното на обществото. Често незабележими дори в спокойни времена, сега на места е възможно те да бъдат пренебрегнати в общите усилия за ограничение на болестта. А това, че няма как да се подложат на самоналожена изолация - просто защото няма къде, ги превръща в рисков фактор за заразяване с COVID-19 и евентуалното разпространение на болестта след това.

А тогава вече властите, искат или не, ще тряба да им обърнат внимание.

Станете почитател на Класа