Грета Тунберг каза, че е „изключително вероятно“ да се е заразила с коронавирус

Грета Тунберг каза, че е „изключително вероятно“ да се е заразила с коронавирус
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    26.03.2020
  • Share:

Шведската климатична активистка тийнейджър заяви, че е започнала да изпитва симптоми, подобни на тези, предизвикани от Covid-19, след като обиколи Централна Европа. Все пак тя само предположи, че това е коронавирус, тъй като не е била тествана.


В средата на март Тунберг призова климатичните активисти да организират онлайн поредната „училищна стачка", вместо по улиците - всичко в името на „по-голямото добро в тежките времена на пандемия на коронавирус", захващаща света. Тя също даде пример, като сподели свое селфи с климатичен плакат, докато уж остава вкъщи.


Сега тя разкри, че е трябвало да се "самоизолира" в продължение на две седмици, защото е вярвала, че може да има коронавирус. В публикация в Instagram шведската активистка каза на своите последователи, че започнала да чувства неразположение след пътуване до Централна Европа. Нейният баща, шведският актьор Сванте Тунберг, който пътува с нея, изпитвал същите симптоми, но в по-интензивна форма, добави тя.


Все пак Тунберг нямаше възможност да разбере дали подозренията й са оправдани, тъй като човек може да получи тест за коронавирус в Швеция само ако се нуждае от спешна медицинска помощ. Но това не беше случаят на Тунберг, тъй като симптомите й се изразяваха в „чувство на умора, треперене, болки в гърлото и кашлица".


„Следователно не съм тествана за Covid-19, но е много вероятно да съм го хванала, като се има предвид комбинираните симптоми и обстоятелства", заключи тийнейджърката активистка след очевидно задълбочен самоанализ.
И все пак тя използва повода, за да прикани последователите си към отговорност. Изненадващо, този път не ставаше въпрос за отговорността на възрастните към младите и бъдещите поколения, а точно обратното.


„Ние, които не принадлежим към рискова група, носим огромна отговорност, нашите действия могат да бъдат разликата между живота и смъртта за много други", каза тя, призовавайки своите привърженици „да следват съветите на експерти и местните власти и да останат у дома, за да се забави разпространението на вируса. "

Станете почитател на Класа