Коронавирус в Северна Гърция

Гръцката префектура Ксанти, в която живеят много помаци, е съвсем близо до българската граница. От сряда няколко села в региона са под пълна карантина. В Гърция има над 820 случая на зараза

с коронавирус и над 20 жертви.

 

 

 

От сряда вечер (25 март) в няколко населени места в гръцката префектура Ксанти, която е с преобладаващо мюсюлманско население, важи пълна карантина. Гръцките власти наложиха тази мярка, след като девет души в региона дадоха положителни проби за коронавирус в рамките на шест дни. Това съобщи заместник-министърът по гражданската отбрана Никос Хардалиас. "Цялото население временно трябва да остане по домовете си. Не се разрешават никакви изключения", каза зам.-министърът.

По всичко личи, че центърът на разпространението е малкият помашки град Шахин, който има около 2500 жители. "Хората в Шахин ще бъдат снабдявани с храна и лекарства", оповести Никос Хардалиас. Днес полицията блокира един мост, който води към градчето, за да подсигури карантината. Кадрите бяха показани по гръцки телевизионни канали.

В Шахин един 72-годишен мъж вече почина от вируса, обяви по телевизията кметът на административния център Мики, Ридван Дели Хусеин. "По-добре е да вземем мерки сега, отколкото да плачем после", каза кметът.

Помаците – кои са те?

Агенция "Франс Прес" уточнява, че помаците са мюсюлмани от славянски произход, които живеят главно в съседна България. В Гърция те са част от мюсюлманската общност, наброяваща около 110 000 души. Тази общност живее главно в близост до границата с Турция. Много нейни представители си изкарват прехраната като гурбетчии в други европейски държави.

Един гръцки телевизионен канал съобщава, че стотици помаци са се завърнали в Гърция от Италия, Франция, Нидерландия, Белгия, Германия. Там работели в корабостроителници или в строителния бранш.

"Донесли са вируса от чужбина"

"Смятам, че около 1000 работници са се завърнали от Централна Европа. От Германия, Франция, Нидерландия. Мнозина пребиваваха и в Турция - за да учат или да работят", казва кметът на Ксанти Манолис Цепелис. Той смята, че мнозина от тях са донелси вируса, без да знаят. "Имайте предвид, че това са много тясно свързани общности с големи семейства", уточнява кметът.

Към днешния ден в 11-милионна Гърция са регистрирани 821 заразени с коронавирус и 22 смъртни случая.

Две планински села в северната префектура Козани също са поставени под карантина заради няколко потвърдени случая на коронавирус.

Станете почитател на Класа