Време ли е да преосмислим „жизненоважната“ роля на проститутките в общественото здраве?

Време ли е да преосмислим „жизненоважната“ роля на проститутките в общественото здраве?
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    27.03.2020
  • Share:

Докато светът задържа колективното си дишане и чака коронавирусът да премине, трябва да се помисли за онези, които не работят в нашите общности, които са изправени пред финансова разруха благодарение на пандемията - сексуалните работници.


От Амстердам до Андите и Берлин до Бангладеш, кварталите с червена светлина, местните бордели по целия свят са изправени пред фатално отпадане на клиентела, тъй като засегнатите от паника хора избират да стоят заключени на закрито, вместо да рискуват да хванат убиец вирус при полов контакт.


Може би в интерес на социалната икономика и общественото психично здраве трябва да преосмислим значението и ролята на сексуалния работник. В крайна сметка те предоставят обществена здравна услуга, при това със случайно спазване на ограниченията, наложени в много страни, да не се събират в групи от повече от двама души.


На своите клиенти те предлагат възможност за някои толкова необходими упражнения, добре дошли социални взаимодействия за самотните и шанс да направят нещо извън дома, което не е закупуване на тоалетна хартия в местния супермаркет. Все важни дейности.


Макар и да не е лесен въпрос, подобно предложение ще накара средната класа да осъди идеята. Но те са същите хора, които блъскат работници в супермаркетите, строители, електротехници и водопроводчици в препълненото метро, когато тези бедни души нямат друг избор, освен да отидат на работа и няма как да пътуват до там освен с градския транспорт.


За тази класа, която седи вкъщи и се преструва, че е в офиса, изведнъж работническата класа а единствената причина, поради която коронавирусът се е разпространил толкова силно.


За тях предложението, наред с лекарите, медицинските сестри, полицията и пожарникарите, тези от секс индустрията да бъдат класифицирани като ключови работници, би било скандално.


И така или иначе, социалното дистанциране и нарастващата обществена тревога превръщат идеята за обмен на телесни течности с напълно непознат за последно нещо в списъка на всеки сега.


Платеният за секс със сигурност не е това, което беше преди.

 

Вечерният час, затварянето и изолирането са постигнали за няколко седмици това, което много религии се опитват да направят от векове.


Но това струва много на всички, които са на фронтовата линия. Защото независимо дали сте потребител на услугата или не, проституцията съществува във всички общности, най-често под радара, а тези, които работят в бизнеса, са нечия сестра, брат, леля, чичо, мама или татко.


И те бяха силно засегнати от глобалния икономически спад, дотолкова, че в Бангладеш, например, докато червените светлини са изключени, правителството изпраща на всеки секс-работник в едно учреждение помощ от 30 кг ориз, 25 щатски долара и замразяване на наема, докато борделът им неизбежно се отвори отново.


Междувременно, в другия край на скалата на световната икономика в Германия, сексуалните работници няма да се възползват директно от огромния пакет от заеми за половин трилион евро, който германското правителство предоставя на разположение на компании, изправени пред разруха благодарение на Covid-19.


„Секс работниците обикновено са самостоятелно заети лица, а не служители", каза бившата сексуална служителка Сюзан Блейер Уилп, сега говорител на германската Асоциация на доставчиците на еротични и сексуални услуги. "Това означава, че сами поемат всички рискове."


Но все пак може да има някаква финансова помощ, тъй като благодарение на разпоредба в германския закон за защита от инфекциозни болести самостоятелно заетите сексуални работници може да могат да кандидатстват за обезщетение.
А останалите?

Read 204 times

Станете почитател на Класа