Франция изтегля войските от Ирак заради коронавируса

Франция изтегля войските от Ирак заради коронавируса
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    27.03.2020
  • Share:

Париж ще изтегли всички свои войски, които понастоящем са разположени в Ирак, заради опасенията за разпространението на Covid-19, съобщи френската военна служба.


„Франция е взела решение да репатрира своя персонал, разположен по операция„ Шамал "в Ирак", заяви Министерството на въоръжените сили в сряда, като добави, че в страната са били около 100 военнослужещи и че въздушните удари срещу Ислямска държава ще продължат.


Абдул-Карим Халаф, говорителят на премиера Адил Абдул-Махди заяви пред вестник "Ал Сабах" в сряда, че френските войски вече са напуснали Ирак.


От 2014 г. френската операция "Шамал" обхвана Ирак и Сирия и имаше за цел да спре разширяването на самозвания терористичен "халифат", като извърши въздушни удари над двете страни и изпрати ограничен брой сухопътни войски в Ирак.


Миналата седмица Обединеното кралство също временно изтегли войски от Ирак заради огнището на коронавирус, оставяйки в страната само „ключови военни служители", които да подкрепят правителството на Багдад и партньорите в анти-ИД коалицията.


Чешките военни обявиха оттегляне по-рано в сряда, позовавайки се на същата причина, като изтеглиха около 30 войници, които преди са обучавали иракски войски.


Докато Ирак потвърди около 346 случая на Covid-19, Франция натрупа над 25 000, с повече от 1300 смъртни случаи, което я прави една от най-тежко засегнатите държави в Европа.


Изтеглянето идва, когато Франция разполага с войски по собствените си граници, за да води война от различен вид - срещу вируса - като президентът Еманюел Макрон обяви началото на „Операция Устойчивост" в сряда. Мисията ще покаже, че френските войници помагат за „здравето, логистиката и защитата като част от националните усилия за спиране на разпространението на заразата и ще бъдат изцяло посветени на подпомагането на населението", каза Макрон.

Read 183 times

Станете почитател на Класа