Отново „Работници обединявайте се!“, този път в Калифорния

Докато много въображаеми революции може да възникнат от фабрика, малцина смятат, че една фабрика за чийзкейк ще отговаря на изискванията, но фирмата е вдъхновила десетки интернавти, след като отказа да плати наема на своите хазяи, с призив за солидарност и други да се присъединят.


Тъй като Covid-19 преустановява вълните на американската икономика, работниците и предприятията понасят удара, мнозина са изправени пред съкращения и затворени врати, докато пандемията завзема страната. Спадът подтикна Чийзкейк фабрика - базирана в Калифорния, сред щатите, засегнати най-силно от вируса - да обяви, че хазяите й няма да видят долар за наем през април, позовавайки се на „огромния финансов удар", нанесен от избухването на епидемията.


Въпреки че компанията беше любезна да откаже да плаща наема си, като в писмо, публикувано в сряда, главният изпълнителен директор Дейвид Оъртън поиска "търпение и помощ от наемодателите ", социалните медии забелязаха в това зараждането на ново движение, призовавайки Фабриката за чийзкейк да поведе обединението към пролетарско въстание.


"Je suis Cheesecake Factory", написа един от интернавтите - като френския лозунг, популяризиран след смъртоносната стрелба през 2015 г. по вестник "Чарли Хебдо" - докато друг заяви: "В подкрепа на фабриката за чийзкейк, аз също няма да плащам наем. Нека революцията започне!"


Калифорнийците бяха разтърсени особено силно от икономическия спад, донесен от вируса, като губернаторът Гавин Нюсъм разкри, че повече от 1 милион работници в щата са подали заявления за обезщетения за безработица от средата на март. Безпрецедентният прилив на съкратени работници затрупа държавните служби за безработица, което накара служителите да очакват предстоящия федерален пакет стимули за 2 трилиона долара за допълнителна помощ.


Очаква се пакетът от помощ да предоставя на работниците парични преводи - чекове на стойност 1200 долара за тези, които печелят под 75 000 долара годишно - и разширява обезщетенията за безработица. Също така ще даде 367 милиарда долара заемни гаранции за малкия бизнес, ще внесе 100 милиарда долара в сектора на здравеопазването и ще отпусне средства за тестване за коронавирус в цялата страна, наред с други разпоредби.


Калифорния потвърди повече от 3000 случая на Covid-19, което я постави в първите три най-тежко засегнати щата, след само Ню Йорк и Ню Джърси. Над 66 000 инфекции са зрегистрирани в САЩ, с общо 950 смъртни случая.

Станете почитател на Класа