Политизирането на кризата

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейес призова за единство и спиране на „политизирането“ на глобалната здравна криза, като конкретно призова Китай и САЩ да покажат „честно лидерство“, съобщава Ройтерс.

Ръководителят на СЗО защити работата на агенцията относно пандемията от коронавирус в сряда, в отговор на критиките и заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон може да преразгледа финансирането на СЗО.

Тедрос заяви, че очаква американ ското финансиране да продължи с традиционната двупартийна подкрепа. 

Американските вноски за СЗО през 2019 г. са надхвърлили 400 милиона долара, което е почти двойно повече от втория по големина донор, според данни на САЩ. Уебсайтът на СЗО показва САЩ като основен донор, които допринасят за почти 15% от бюджета на организацията.

„Ние предоставихме на света най-актуалните данни, информация и доказателства“, каза Тедрос, като отбеляза, че в четвъртък ще се навършат 100 дни, откакто Китай за първи път уведоми СЗО за първия случай на „пневмония с неизвестна причина“ на 31 декември.

Тедрос, бивш министър на външните работи на Етиопия, също отхвърли предложението на Тръмп, че СЗО е „ориентирана към Китай“, казвайки: „Ние сме близки до всяка държава“.

В Ню Йорк генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е моментът за оценка на глобалния отговор на пандемията, като призова вместо това международната общност да се съсредоточи върху солидарната си работа за спиране на вируса.

Тедрос посочи, че агенцията ще проведе обичайната си оценка на резултатите след спешната ситуация и ще извлече поуки за своите силни и слаби страни, като добави: „Ние правим грешки като всички други хора“.

„Моля за единство на национално ниво, без използване на COVID-19 за политически точки. Второ, за честна солидарност на глобално ниво. И честно ръководство от САЩ и Китай“, обобщи Тедрос.

По неговите думи именно най-силните страни трябва да водят останалите.

Тедрос заяви, че Китай и САЩ трябва да следват примера на бившия Съветски съюз и Вашингтон, които стартираха съвместна 10-годишна глобална кампания през 1967 г., чрез която изкореняват едрата шарка, болест, която убива дотогава по 2 милиона души годишно.

Той предупреди: „Ще има още много чували за трупове пред нас, ако не постъпим добре“.

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа