Русия бълва фалшиви новини за коронавируса

Русия бълва фалшиви новини за коронавируса
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    09.04.2020
  • Share:

Мащабна кампания за фалшиви новини относно коронавируса, идваща от Русия, в момента действа из държавите от Европейският съюз (ЕС). За това предупреждава еврокомисарят, отговатрящ за ценностите и прозрачността, Вера Юрова.

В изявление, цитирано от ДПА, тя твърди, че ЕС е констатирал редица случаи на фалшиви новини за COVID-19 с произход Руската федерация.

Комисарят обяснява, че към момента няма как да се говори с категорични доказателства заради спецификата на самите действия, но голяма част от проруските медии споделят идентична (дез)информация, свързана с коронавируса.

Юрова добавя, че има и официални изявления в Русия, директно насочени срещу ЕС. Целта на подобни изявления, според нея, са да предизвикат страх и напрежение сред хората.

Китай, от друга страна, също използва пропаганда, твърди още еврокомисарят. Юрова дава за пример твърдения като това, че без Китай Европейският съюз няма да успее да се справи с коронавируса. Изрично подчертавайки, че това не е вярно, тя припомня, че начинът да се справим с фалшивата информация е като боравим с факти.

Преди седмица професор от университета в Калгари, Канада, също заговори за организирана от Русия кампания за дезинформация, която обвинява Запада за пандемията от коронавирус.

Проф. Сергей Суханкин твърди в свой доклад, наречен "COVID-19 като инструмент за информационна конфронтация: подходът на Русия", че Кремъл използва три различни подхода за дезинформация на руското население - прости и лесни за разбиране послания, изкривяване на фактите, така че да обслужват гледната точка и внимателен и софистициран подход при изграждането на самото послание.

Простите послания са насочени към онази част от руското население, която вероятно има най-малко познания за пандемията. Те достигат до тях чрез предубедени медии, блогъри и фалшиви репортажи от руснаци, живеещи в Северна Америка и на територията на ЕС, като целта им е да "засеят недоволство от западните държави", пише професорът. 

При втория подход - с изкривяване на фактите, се разпространяват конспиративни теории, включително такива, че има "доказателства", че вирусът е създаден в САЩ в опит да свали китайската икономика. Такива послания разчитат на знанията за търговското напрежение между Пекин и Вашингтон и разполагат върху него своите теории. 

И третият инструмент, за който говори проф. Суханкин, е по-фина пропаганда, насочена към малки групи, които живеят извън Русия. Пропагандата е в посока на това хората да бъдат убедени, че САЩ се опитват да блокират усилията на други страни, които се борят с вируса, отбелязвайки, че администрацията на Тръмп драстично е намалила приноса си към Световната здравна организация (СЗО). Целта е да се обърне внимание на "неморалните антируски икономически санкции в светлината на COVID-19" и да внесе разногласие между страните членки относно "солидарността на ЕС", пише авторът на доклада.

В доклада се казва, че Европейската служба за външна дейност е разкрила около 80 случая на дезинформация за коронавируса от 22 януари насам.

Суханкин отбелязва, че Русия е използвала тази тактика на дезинформация и в ерата на Съветския съюз, като в опит да насърчат глобалния антиамериканизъм е пропагандиран слух, че САЩ умишлено са разпространили ХИВ/СПИН.

Станете почитател на Класа