Турция изгуби битката в Сирия

 

Асад и Русия спечелиха, Турция изгуби. Ислямистите в Идлиб носят не по-малка вина от Асад за кръвопролитията. Това твърди в много интересно интервю германският експерт Гидо Щайнберг.

 

 

Една седмица турските военни се сражаваха със силите на сирийски диктатор Башар Асад в Идлиб. На 5 март президентът Ердоган се споразумя с най-важния съюзник на Асад, Владимир Путин, и огънят беше прекратен. Колко време ще продължи примирието?

Гидо Щайнберг: Засега не може да се прогнозира колко ще издържи примирието. Но е ясно, че Сирия и нейните руски, ливански и ирански поддръжници са решени да си върнат Идлиб. Това, което виждаме в момента, са ариергардни битки от страна на Турция и съюзниците ѝ. Смятам, че през лятото отново ще станем свидетели на военни действия и че голямата офанзива, започнала през април 2019 г., в крайна сметка ще доведе до успех за Башар Асад.

Западът правилно не поддържа ислямистите в Идлиб

Президентът Ердоган знае, че против волята на Путин и без подкрепата на Запада може само да забави, но не и да прекъсне офанзивата на Асад. Трябва ли НАТО да подкрепи Ердоган, за да защити хората в Идлиб? Не носи ли Европа хуманитарния дълг да помогне?

Гидо Щайнберг: Европейците носят хуманитарна отговорност. Тяхната отговорност обаче се свежда до помощни мерки. Гражданската война приключи. Ако НАТО или ЕС искаха да се намесят, това трябваше да стане преди години. Сега, особено на фона на пандемията от коронавирус, вече не е реалистично. Освен това виждаме, че в последните години Турция подкрепя ислямистите в Сирия,  организацията "Хаят Тахрир ал Шам”, която управлява Идлиб. Тя е наследник на фронта "Ал Нусра”, който подкрепяше "Ал Кайда”. И Западът не бива да се намесва на страната на подобна организация. Европейците и американците действат правилно като приемат, че тази гражданска война е вече решена. Турция трябва да направи същото и да се откаже от подкрепата за бунтовниците. А от бунтовниците трябва да се изисква да се изтеглят от Идлиб. Защото те са отговорни за страданията на населението точно толкова, колкото и Асад.

д-р Гидо Щайнберг

Точно толкова отговорни"? Какво имате предвид? Та налидиктаторът Асад от април 2019 г. бомбардира населението и болниците в Идлиб?

Гидо Щайнберг: Много държави, включително и Германия, смятат “Хаят Тахрир ал Шам” за терористична организация. Според мен просто трябва да се признае, че гражданската война е загубена. Опитът на бунтовниците да задържат Идлиб и турската подкрепа за тях води само до удължаване на страданията на хората. Разбира се, режимът на Асад е основният виновник за избухването на гражданска война, както и за по-голямата част от жертвите и жестоките военни престъпления. Независимо от това, в един момент трябва да се разбере, че този конфликт вече не може да бъде спечелен.

Освен екстремистите от Хаят Тахрир ал Шам", в Идлиб пребивават и други бунтовници, както и много демократични противници, които са се евакуирали в провинцията. Какво може да се направи за тези хора?

Гидо Щайнберг: Няма съмнение, че Асад ще поеме контрол над провинцията. Затова въпросът за бъдещето на въстаниците не търпи отлагане. Според мен те имат един-единствен начин да оцелеят и да не попаднат в пленичество с непредвидими последици: трябва да се изтеглят в Турция.

Ердоган спасява последните отломки от политиката си в Сирия

Ердоган иска на всяка цена да предотврати падането на Идлиб. Защо?

Гидо Щайнберг: Турската политиката към Сирия след 2015 г. се води от един нов приоритет. Анкара иска да предотврати укрепването на разклонението на ПКК, известно като „Сили на народната отбрана". Логично би било Турция да се съсредоточи именно върху това. Правителството на Ердоган обаче все още се опитва да подкрепя въстаниците, за да контролира един вид предмостие в Сирия – и по този начин автоматично да участва в решенията относно бъдещето на страната. Гражданската война практически е решена, тъй че упорството на Турция в това отношение е основната причина за катастрофата, която наблюдаваме в момента в Идлиб- и която ще се влоши с епидемията от коронавирус в страната. Турция може да накара въстаниците да прекратят съпротивата си срещу режима на Асад. Но Анкара не го прави, защото се опитва да спаси последните отломки от своята политика в Сирия. Това обаче са ариергардни битки и Турция ще загуби този конфликт.

Гидо Щайнберге специалист по Близкия изток в берлинската фондацията "Наука и политика" главния мозъчен център на германското правителство. Щайнберг е работил и като референт към канцлерствотопо въпросите намеждународния тероризъм.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа