«Направи добро, че да намериш зло»: La Stampa с нови обвинения срещу Министерството на отбраната на Русия

Италианското издание La Stampa отговори на обвиненията от страна на Министерството на отбраната на Русия в «недобросъвестност и тенденциозност», които прозвучаха след редица критични материали за руската помощ и военните специалисти в Бергамо.

 

Кметът на град Горлаго благодари на руските военни

 

Както по-рано заяви официалният представител на руското военно ведомство Игор Конашенков, изданието е използвало «най-ниска проба русофобски фeйкове» от периода на студената война и публично е заявило, че пристигналите в Италия руски медици са «специалисти по биологични войни» или «разузнавачи от ГРУ».

 

Изявлението на генерала завърши с цитирането на мъдростта: «Qui fodit foveam, incidet in eam (който копае гроб другиму, сам пада в него)».

Редакцията на La Stampa счете това изявление за заплаха. В най-новия си материал по темата изданието иска от Рим «уважение към такъв конституционен актив, като свободата на пресата» и призовава МВнР на страната да привика руския посланик за връчване на нота.

Посочва се, че солидарност с журналистите са изразили редица депутати от парламента, изпращайки до премиера Джузепе Конте, до главите на МВнР и Министерството на отбраната съответните искания.

Тези дни двете италиански ведомства направиха съвместно изявление, в което съобщиха, че Италия благодари на Русия за помощта в борбата с коронавируса, но възприема с осъждане «тона на някои изказвания» по адрес на италианските СМИ.

Но дори това се оказа малко за някои италиански журналисти: отговорът бил твърде дипломатичен и внимателен, възмущава се отново La Stampa.

 

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа