Големите митове за 5G мрежите

5G мрежите ще насърчат телемедицината, ще подкрепят дигиталното образование и ще помогнат животът ни да стане по-добър, ето защо конспиративната теория, която свързва коронавируса и новото поколение мобилни мрежи, е нелепа, коментира във втория епизод на подкаста „Update” на Bloomberg TV Bulgaria технологичният блогър Никола Балов.

Но тази конспирация нашумя много, поради което успява да достигне дори до хора, които не се вълнуват толкова от темата за 5G, посочи гостът.

Новото поколение мобилни мрежи ще промени много неща в живота ни – начина, по който работят фабриките, по който лекуват лекарите, по който играят геймърите, появата на самоуправляващите се коли, твърди още Никола Балов, но подчертава, че всичко това ще се случи постепенно.

Той очаква обещаваната от телекомуникационната индустрия промяна да е наистина мащабна.

Балов припомни, че у нас все още няма изградени 5G мрежи, а миналата година телекомите в страната са започнали да правят ограничени тестове.

“5G е технологията, за която телекомуникационните оператори шумят най-много до момента. Говорят и искат този въпросът да се повдига повече. Въпреки това някои хора твърдят, че това нещо е тайно и скришно, дори опасно. Не си спомням при 4G и предходните поколения мрежи да е било така“, коментира технологичният блогър.

Комисията за регулиране на съобщенията дори даде подробна информация за 5G мрежите и безопасността им във връзка с конспирациите.

Въпреки това новото поколение мрежи се сблъсква с доста предизвикателства в България. Въпреки че държавата обеща да намали цените на честотния ресурс, остава проблемът със строителното законодателство, за който също има обещание да бъде облекчен. Коронавирусната криза пък забавя търговете на честотите.

Какво ще ни донесе 5G и какво ще значи той за умния град, чуйте в пълния запис на подкаста.

 

 

Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа