Американски сенатори внасят Закон за защита на ваксината Covid-19 от кражба и саботаж от Пекин

Група републиканци в Сената предложиха „Закон за защита от ваксина Covid-19", като се аргументираха, че всяка бъдеща инокулация трябва да бъде пазена от „китайски саботажи и кражби", обвинявайки Пекин за пандемията.


Седемте законодатели, водени от сенатора Рик Скот от Флорида, обявиха законопроекта, който според тях е необходим за предотвратяване на Китай „от кражба или саботиране на американски изследвания за ваксина срещу Covid-19".


„Комунистически Китай е отговорен за пандемията на коронавирус и техните лъжи и дезинформация струват американски животи", казва Скот в изявление. „Не можем да позволим на комунистически Китай да избяга от това и абсолютно не можем да позволим на комунистически Китай да открадне или саботира американски изследователски усилия, свързани с ваксината срещу коронавирус."


Актът ще изисква "задълбочена оценка на националната сигурност" и разрешение от Министерството на вътрешната сигурност (DHS), ФБР и Държавния департамент, заявиха сенаторите, като в крайна сметка се надяват да разследват "всички притежатели на китайски студентски визи", които в момента работят върху изследванията на ваксините в НАС.


Сенатор Марша Блекбърн (Тенеси) каза: "Няма да стоим бездействащи и да ги гледаме как крадат американски изследвания за ваксина чрез шпиони, представящи се за студенти", настоявайки, че не трябва да се позволява на Пекин да навреди на усилията на САЩ за създаване на ваксина.


Не е ясно защо китайското правителство би се стремило да „саботира" работата по имунизацията, като се има предвид, че страната е преживяла тежката коронавирусна епидемия и подобно на останалия свят все още няма ваксина. Освен да хвърли вина за пандемията и да повдигне обвинения за кражба на интелектуална собственост, сенаторите не предложиха доказателства, че Пекин е възпрепятствал някакви изследвания.


Докато американските законодатели - ястреби искат да държат ваксината, произведена от САЩ, далеч от Китай - и неговото огромно население от 1,4 милиарда - Световната здравна организация (СЗО) призова международната общност за точно обратното - за максимално сътрудничество между работещите страни върху инокулации.


„Ще спрем Covid-19 само чрез солидарност", каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус в края на миналия месец. „Държавите, здравните партньори, производителите и частният сектор трябва да действат заедно и да гарантират, че плодовете на науката и научните изследвания могат да бъдат от полза за всички."


В отговор на призива на СЗО за сътрудничество, редица критици се появиха и в социалните медии, като се аргументираха, че сенаторите поставят печалбите на фирмите от Big Pharma над интересите на човечеството, като един от тях попита защо САЩ не „споделят открито своите изследвания ... безплатно по целия свят. "


След като замрази финансирането на СЗО през април, Вашингтон настоява, че агенцията има пристрастие към Китай и наскоро заплаши да изтегли за постоянно вноските на САЩ, ако СЗО не направи „съществени" - но в голяма степен неуточнени - „подобрения".

Станете почитател на Класа