Ким отново напомни за себе си

След поредното дълго отсъствие лидерът на КНДР отново се появи на публично място. Ким Чен Ун проведе заседание на Централния военен комитет на Корейската партия на труда, на което очерта план за разширяване на ядрения потенциал на страната, съобщава The New York Times.

След поредното дълго отсъствие Ким Чен Ун отново се появи на публично място. Лидерът на КНДР проведе среща на Централния военен комитет на Корейската партия на труда, на която той очерта нов курс за разширяване на ядрените възможности на страната, съобщава The New York Times.

По време на срещата Ким повиши в длъжност близо 70 военачалници. Сред тях са Ри Пхьон Чхоль, който се занимава с разработването на ядрени оръжия и средства за доставка, както и Пак Чон Чон, специализиращ се в артилерията и ракетните войски.

Ри и Пак започнаха да играят по-видна роля по време на управлението на Ким. Особено поради факта, че той премина към разширяване на ядрените и ракетните възможности на Северна Корея след прекъсването на дипломатическите преговори с президента Тръмп.

На срещата беше изложена нова политика, насочена към по-нататъшно укрепване на ядреното възпиране в страната и привеждане на стратегическите въоръжени сили в състояние на повишена готовност“, се казва в изявление на информационната агенция на КНДР. Освен това, по негова информация, военното ръководство предприема „важни мерки за значително увеличаване на огневата мощ на артилерийските оръдия на Корейската народна армия“.

Голяма част от това съобщение от агенцията остава неразкрито. Например точната дата на срещата, въпреки че обикновено на следващия ден се съобщава за обществената активност на лидера на КНДР и подробности за новия му ядрен курс.

В края на миналата година Ким обяви, че страната му вече не се чувства обвързана от доброволно поетия мораториум върху ядрените изпитания и изпитанията на ракети с голям обсег. В същото време той заплаши, че ще демонстрира ново стратегическо оръжие.

Миналия месец, поради продължителното отсъствие на северокорейския лидер, сред публиката се появиха слухове за болест, която го е направила недееспособен. Той разсея тези съобщения, като се появи във фабрика за торове на 1 май. Заседанието на Централния военен комитет беше втората му изява от онова време, отбелязва The New York Times.

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа