Преместването на американските бази в Полша

Ако американските бази бъдат прехвърлени от Германия в Полша, това ще помогне на САЩ да контролират цяла Източна Европа. Това заяви полският политолог, ръководител на „Европейския център за геополитически анализ“ Матеуш Пискорски по време на онлайн конференция, организирана отн Службата за Обществените новини, с участието на Информационна Агенция «Ридус» и посветена на проблема с военно-биологичната дейността на американските лаборатории в Европа.

Разполагането на няколко хиляди американски войници в Полша, а в бъдеще и ядрени бази- е заплаха.

„Бих казал, че това гарантира общоевропейска заплаха, а не сигурност. Говорим не само за Полша, но и за Литва и други балтийски страни. Тъй като знаем, че те се обявиха в подкрепа на плановете за преместване на бази от Германия в Източна Европа. Що се отнася до мнението на населението: не са проведени статистически проучвания. Но много от гражданите смятат, че разполагането на няколко хиляди американски войници и вероятно в бъдеще прехвърлянето на ядрени бази в Полша е заплаха “, заяви Матеуш.

 

Ще припомним, по-рано политологът, професор в РАНХиГС Александър Новокрещенов заяви , че прехвърлянето на американските войски в Полша е опит да се повлияе на споразумението между Германия и Русия за изграждането на Северен поток — 2.

Според мнението на експерта, решението на Доналд Тръмп да прехвърли военни от Германия в Полша е начин Вашингтон да изпрати мощен сигнал до Кремъл.Александър Новокрещенов заяви, че Тръмп очаква така да сплаши Германия и Русия.
Тръмп възприема изграждането на „Северен поток -като руска агресия.

В мирните отношения между Германия и Съединените щати беше разкол внесе «Северен поток 2».
Германия е заинтересувана в неговото строителство, тъй като е уверена, че страната се нуждае от руски газ.
Тръмп възприема това за подкрепа на руската агресия. Следователно, казва той, ако помагате на врага, ние ще преместим войските в страната, която се нуждае от защита.
До Полша.
Тръмп казва:

„Поляците се страхуват от Русия и затова ще им помогнем. А вие ще останете без нашата подкрепа! ” Това е демонстрация на отношението към споразуменията между Германия и Русия “, каза Новокрещенов.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Преместването на американските бази в Полша застрашава сигурността на цяла Европа - експерт

Снимка: REUTERS/Jonathan Drake

Станете почитател на Класа