Euronews: ОИСР прогнозира депресиращо ниво на безработица в света заради пандемията

Euronews: ОИСР прогнозира депресиращо ниво на безработица в света заради пандемията
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    10.07.2020
  • Share:

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи доклад за безработицата след пандемията от коронавирус. И той съдържа депресиращи прогнози: според експертите ситуацията на пазара на труда в развитите страни е дори по-лоша, отколкото по време на Голямата депресия. В същото време най-големите трудности при намирането на работа засягат жените и наскоро завършилите висше образование, съобщава Euronews.

Поради коронавирусната епидемия, безработицата в развитите страни може да надмине дори времената на Голямата депресия. Ще бъде възможно да се върнем към показателя преди кризата не по-рано от 2022 година. Такава прогноза се съдържа в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Пандемията обезсили целия напредък, постигнат на пазара на труда през последното десетилетие“, заяви ръководителят на ОИСР Анхел Гурия.

Според експертите, дори ситуацията да се развие според най-оптимистичния сценарий, нивото на безработица до края на тази година ще се покачи с четири пункта наведнъж и ще надвиши 9%. Е, в най-лошия случай тази цифра ще бъде 12,6%.

Най-значителното увеличение на безработицата ще се наблюдава в САЩ. Що се отнася до Европа, това са на първо място държави като Франция, Италия, Испания, Гърция - с други думи, държавите, които са пострадали най-много от COVID-19.

За разлика от предишните кризи, жените сега са по-засегнати от безработицата, отколкото мъжкото население. Единственото изключение е медицинската индустрия, тъй като две трети от здравните работници в света са жени, включително 85% от медицинските сестри и акушерките.

В допълнение към жените втората най-уязвима група са младите хора. Особено завършилите университет, които ще се сблъскат с огромни трудности при търсене на работа през следващите месеци.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа