Иран обеща тежки последици ако се докаже чужда намеса в тайнствения инцидент в Натанз

Иран обеща последствия за всяка чужда сила, която евентуално е участвала в неотдавнашния инцидент на мястото за обогатяване на уран в Натанц. Взривът се случи сред поредица от инциденти в други ирански жизненоважни обекти.


„Все още е рано да се говори и да се правят преценки относно основната причина за взрива в Натанц, а съответните органи за сигурност разследват всички подробности за инцидента. Ако стигнат до заключението, че са участвали чужди елементи, те ще го обявят и ще има последствия.", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави в петък пред репортери.


Различни медийни съобщения подхванаха идеята, че ядрената площадка може да е била цел на израелска или американска кибератака.


Властите на страната по-рано заявиха, че са установили истинската причина за инцидента, но „поради съображения за сигурност ще предоставят допълнителни подробности в удобно време".


Министърът на отбраната на Израел и заместник министър-председател, Бени Ганц отхвърли идеята в неделя, заявявайки, че „страната му не може да бъде обвинявана за всеки инцидент, който се случи в Иран". Израелският министър на външните работи Габи Ашкенази обаче имаше различно послание, казвайки, че „на Иран не може да бъде разрешено да разполага с ядрени способности и ние предприемаме действия, които е по-добре да оставим в неизвестност".


На 2 юли Иран обяви, че неустановен инцидент е повредил навес в ядреното му съоръжение за обогатяване на Натанц, разположено в централния район на страната Исфахан. Заводът се счита за неразделна част от програмата за обогатяване на Иран.


Иран не съобщи за жертви и заяви, че процесът на обогатяване в съоръжението продължава както обикновено. Все пак се обяви, че една от сградите на обекта е силно повредена.


Ядрените способности на Иран открито се разглеждат като заплаха от някои световни правителства, включващи Израел и САЩ. Техеран отрича някога да разработвал ядрено оръжие, твърдейки, че се нуждае от ядрени способности само за мирни цели.


Самото съоръжение „Натанц" вече беше обект на кибератака преди почти десет години при сложна операция, която унищожи 1000 центрофуги. САЩ и Израел са широко заподозрени, че са започнали нападението.

Станете почитател на Класа