Протести срещу новия френски министър на вътрешните работи, обвинен в изнасилване

Активистки за правата на жените излязоха на улиците в Париж и други градове във Франция, за да протестират срещу назначаването на Джералд Дарманин за вътрешен министър. Дарманин е обект на продължаващо разследване за изнасилване.


С плакати, осъждащи Дарманин и културата на изнасилването като цяло, посрещнаха новия министър на вътрешните работи, когато пристигна в Дижон в петък. Той беше на посещение в столицата на Бургундия заедно с премиера Жан Кастекс, за да покаже подкрепа на местната полиция, след като градът беше разтърсен от масови безредици миналия месец.


Още по-голяма тълпа протестира в Париж срещу противоречивото назначение по-късно през деня, като демонстрантите маркираха Дарманин „министър на срама".


Феминистката група Nous Toutes, която организира акцията, заяви, че планира да организира митинги в други градове в страната, както и пред френските посолства в Лондон, Сидни, Монреал, Берлин, Брюксел, Барселона и Тел Авив.


Националният координатор на Nous Toutes Полин Барон заяви, че назначението на Дарманин е "шамар в лицето за жертвите на сексуално насилие навсякъде".


Министърът категорично отрича изнасилването на Софи Патерсън-Спац през 2009 г. Тя се свързала с Дарманин за правна помощ при отмяна на условна присъда за изнудване. Той настоява, че сексът им е бил консенсусен и обвини Патерсън-Спац в клевета.


В новата си роля на вътрешен министър, Дарманин технически ще ръководи самите хора, които разследват неговия случай.


Говорителят на правителството защити кандидатурата на Дарманин, като заяви, че „вината му все още не е доказана и той се възползва от презумпцията за невинност, както всеки друг френски гражданин."


Друго назначение в кабинета, което разгневи феминистките, беше това на министъра на правосъдието Ерик Дюпонд-Морети, който по-рано критикува движението #MeToo. Той каза, че е добре да се позволява на жените да говорят, но се оплака от „лудите момичета, умишлено съсипващи живота на мъжете, които не могат дори да се защитят от страх да не бъдат незабавно маркирани в социалните медии като виновни."

Станете почитател на Класа