Тръмп удари Франция с 25% мита, но й даде 180 дни да „преосмисли“ облагането на Apple и Google

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи 25-процентово мито върху вноса на френски стоки в опит да намали данъка върху цифровите услуги в страната - но Париж има шест месеца, за да преосмисли орязването на печалбите на Big Tech.


Митото би засегнало около 1,3 милиарда долара вносни френски стоки като чанти и козметика, разкри в петък офисът на търговския министър на САЩ. Франция обаче разполага с цели 180 дни, за да „разреши проблема", включително чрез многостранните форуми като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Администрацията на Тръмп от години заплашва Париж с митническа отплата за данъка върху цифровите услуги - откакто във Франция се появи идеята за облагане на някои от най-печелившите корпорации от САЩ. Въпреки че крайната стойност на продуктите, засегнати от митата в петък, е значително по-малка от 2,4 милиарда долара, с които администрацията първоначално заплаши през януари, включващи емблематични френски продукти като сирене и шампанско, това противоречи на съобщеното обещание между Тръмп и Еманюел Макрон да се отложи всяка потенциална търговска война до края на 2020 г.


Тръмп многократно обвинява французите в „несправедливо" насочване към американските технологични фирми, които включват някои от най-богатите компании на планетата - фирми за трилиони долари като майката на Google - Alphabet, Amazon и Apple. Френският данък има за цел да компенсира склонността на технологичните фирми за създаване на корпоративните си централи в страни, където те почти не плащат корпоративни данъци, докато генерират огромни приходи на френския пазар. Очаква се така да се получат около половин милиард евро годишно - ако бъде решено да влезе в сила.


3-процентният налог ще засегне около 30 големи технологични фирми, но се отнася само за корпорации, които правят повече от 750 милиона евро годишно от „цифрови дейности", като най-малко 25 милиона евро от тях идват от Франция.


Ясно е защо Вашингтон не иска Франция да продължи напред с данъка върху технологиите, като има предвид, че и няколко други страни - от Великобритания до Италия, Турция и Русия, обмислят подобни мерки. ЕС също се опита да премине в рамките на блоковите усилия за облагане на големи технологични компании, въпреки че все още не е успял. Въпреки това през май тази година идеята се появи отново като възможен начин за компенсиране на недостига в бюджета, създаден от икономическата катастрофа, съпътстваща пандемията Covid-19.

 

Тези нации вероятно гледат Франция с тревога, за да видят какъв вид наказание САЩ ще наложат в замяна на това, което би било безпрецедентен опит за налагане на тези американски фирми с повече ресурси и власт от повечето страни в света.

Станете почитател на Класа