В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори

В Северна Македония гласуват на предсрочни парламентарни избори
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    15.07.2020
  • Share:

Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред парламентарни избори от обявяването на независимост на страната, които са и пети предсрочни избори. Заради коронавируса изборите започнаха два дни предварително. В понеделник гласуваха болните от Covid-19 и хората в самоизолация, а вчера затворниците, хронично болните и хората от старческите домове. Решаващият ден е днес.

Основните партии и коалиции, които се явяват на изборите, са коалицията „Можем“, начело със Социалдемократическия съюз на Македония на бившия премиер Зоран Заев, коалицията водена от ВМРО-ДПМНЕ „Промяна за Македония“ на Християн Мицкоски и Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, който по време на предизборната кампания заяви, че е дошло времето за албански премиер в Скопие. Според данни от последни социологически допитвания социалдемократите на Зоран Заев водят с малка преднина пред ВМРО-ДПМНЕ.

В изборите ще участват 15 коалиции и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 граждани, записани в избирателния списък, включително тези, които днес навършват 18 години.

Станете почитател на Класа