«Това ще бъде действително ужасно». В очакване на банковите доходи

«Това ще бъде действително ужасно». В очакване на банковите доходи
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.07.2020
  • Share:

Масова безработица. Бум на фалити. Безпрецедентна здравна криза в областта на здавеопазвнето. И почти нулеви лихви. Това потискащо време за американските банки и Уолстрийт се подготвя да отчете огромен спад на печалбите в края на седмицата.

Очаква се JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup да покажат, че печалбата им през второто тримесечие е намаляла с 50% или повече. Скандалният Wells Fargo вероятно ще намали дивидентите си и ще обяви първата тримесечна загуба от времето на финансовата криза.

„2020 г. беше катастрофа“, казва Джим Шанахан, банков анализатор в Edward Jones. "Банките нямат нищо общо. Това беше като нашествие на извънземни през второто тримесечие."

Най-голямата движеща сила за намаляването на печалбата (или преките загуби) в случая на Wells Fargo е фактът, че банките ще трябва да се справят с куп токсични заеми, причинени от пандемията.

През първото тримесечие Bank of America, JPMorgan, Citi, Wells Fargo и US Bancorp съвместно отпуснаха допълнителни 35 милиарда долара за покриване на лоши кредити.

2,1 трилиона долара кредитни загуби

Корпоративна Америка преживява вълна от фалити. През последните седмици – подали заявка Hertz, J. Crew, Chesapeake Energy и Brooks Brothers.

Анализаторите са съгласни, че банките ще бъдат принудени да продължат да трупат нерентабилни резерви. Въпросът е само доколко.

"Ще бъде наистина ужасно", каза Кайл Сандърс, друг банков анализатор от Edward Jones.

Миналата седмица S&P Global Ratings предупреди, че банките по света в крайна сметка ще понесат кредитни загуби от около 2,1 трилиона долара до следващата година.

Освен фалити и висока безработица, рентабилността на банките намалява поради изключително ниските лихви. Банките печелят пари от спреда между начислените лихви по заемите и изплатените лихви по депозитите. Този разпръскване в момента е много тесен, което затруднява печеленето на пари.

По-лошото е, че Федералният резерв даде да се разбере, че нулевите лихви няма да изчезнат скоро.

"Доходите все още са проблем в света на ZIRP [политика на нулева лихва]", пише анализаторът на Jefferies Кен Усдин в писмо до клиенти миналата седмица.

Ето защо акциите на банките паднаха тази година. Индексът KBW Bank Index загуби повече от една трета от значението си тази година, изоставайки от падането с 2% спад за S&P 500 през 2020 г.

Първо намаляване на дивидентите на Wells Fargo за десет години

Сред големите банки Wells Fargo е най-големият губещ, с 54% спад на цените на акциите тази година. Wells Fargo предупреди миналия месец, че вероятно ще намали дивидентите си за първи път от времето на Великата рецесия.

Всъщност Wells Fargo е единствената голяма банка, която се очаква да понесе загуби през второто тримесечие, подчертавайки колко се е борила преди пандемията.

Проблемът с Wells Fargo е, че той има по-малко финансови лостове от другите банки.

За разлика от своите конкуренти, Wells Fargo не може да дава повече заеми за компенсиране на ниските лихви. Това е така, защото Федералният резерв все още забранява на Wells Fargo да увеличава баланса си (с изключение на предоставянето на заеми за малкия бизнес като част от програмата за защита на заплатите на федералното правителство).

И Wells Fargo не може да намали твърде много разходите, защото скандалите го принудиха да увеличи разходите за спазване на изискванията и технологите.

Wells Fargo не е единствената голяма банка с падаща цена на акциите. JPMorgan, Bank of America и Citigroup загубиха около една трета от пазарната си стойност през тази година.

Цените на акциите на най-големите PNC и US Bancorp паднаха с около 40%. Очаква се и двете да отчетат рязък спад на печалбата тази седмица.

Алчността ги кара да се върнат

Ярко петно в банковата индустрия станаха инвестиционните банки, които печелят на възраждащите се капиталови пазари.

Goldman Sachs спадна само с 12% на пресмятане на годишна база. Morgan Stanley изостава само с 5%. И двете банки, които разчитат повече на Уолстрийт, отколкото Мейн-Стрийт за основната си печалба, се очаква да покажат по-малко намаление на приходите от своите конкуренти.

Пандемията предизвика замразяване на капиталовите пазари през март, но ФРС организира значително възстановяване. За това помогна фактът, че ФРС за първи път в историята започна да купува корпоративни дългове, включително боклучни облигации.

Инвестиционните банки също получават комисиони във връзка с рязко увеличение на продажбите на акции и IPO, включително новодошлите през последните месеци: софтуерната ZoomInfo, Albertsons и онлайн застрахователя Lemonade. Американските компании привлякоха почти 190 милиарда долара чрез продажби на акции през второто тримесечие - най-високата стойност от 1955 г. в Dealogic.

Възраждащата се пандемия означава още по-големи кредитни загуби.

В допълнение към скока на турбулентните пазари, банките се борят и с нарастващата коронавирусна инфекция в щатите на „Слънчевия пояс“, включително Тексас, Аризона и Флорида. Според анализа на Morgan Stanley, Bank of America е депозирала 591 милиарда долара на депозити в 50-те най-големи американски окръга, където през последния месец са отчетени най-много нови случаи на коронавирусна инфекция. Те бяха последвани от JPMorgan ($427 млрд), Wells Fargo ($389 млрд) и US Bancorp ($151 млрд).

Кризата в здравеопазването в тези райони и рискът от подновяване на ограниченията ще причинят "засилен стрес" за местните предприятия и потенциално големи кредитни загуби за банките, казват в Morgan Stanley.

Добавете това към списъка с проблеми, пред които са изправени банките в момента.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа