Предател унищожи половин Оклахома

Предател унищожи половин Оклахома
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.07.2020
  • Share:

Върховният съд на САЩ възстанови справедливостта за част от американските индианци, като им върна земя - половината щат Оклахома. Това е сензационно и без преувеличение историческо решение, критиците на което очакват катастрофални последици за страната в бъдеще, а тази година може и да струва преизбирането на Тръмп. Всъщност президентът просто беше предаден.

В системата на властта на САЩ има могъщ авторитет, който рутинно решава съдбата на страната и всички нейни граждани. Този орган не е президентът, нито Конгресът, нито органите на отделните държави, присъдите му са задължителни, но се издават от хора, които не са избирани пряко от народа. Тоест, хората не са ги избрали, а трябва да им се подчиняват.

Тук не става въпрос за тайното правителство, не за масонска ложа и не за голф клуб на Рокфелерови, а за Върховния съд на САЩ - шестима мъже и три жени, които с мнозинство гласове могат да отменят почти всеки закон или да задължат властите към други действия, понякога с исторически характер.

Например, легализацията на абортите и гей браковете в Съединените щати е извършена именно с решението на Върховния съд - това беше краят на много години политически битки, които се водят на щатско ниво.

Теоретично съдиите просто проверяват съответствието на законите и решенията на по-ниските инстанции с конституцията. Но идеологическият състав на членовете на съда е от съществено значение - именно той често определя присъдата. Навремето Върховният съд признава за конституционна сегрегацията, но десетилетия по-късно „променя мнението си“. Използването на смъртното наказание в страната е отменено и възобновено отново с решение на Върховния съд.

Има само един начин да се заобиколят подобни решения - чрез промяна на конституцията. Това се е случвали в историята само няколко пъти, включително по един фундаментално важен въпрос - премахването на робството. Но като цяло е общоприето, че само Бог е над Върховния съд в Америка, следователно, степента на неговото влияние често се обсъжда - за мнозина то изглежда прекомерно.

При такива обстоятелства правомощието да се назначават съдии във ВС е едно от ключовите в арсенала на президента. Сенатът трябва да одобри това назначение, но след това никой няма власт над съдиите - те влизат във Върховния съд за цял живот и са в състояние да предопределят живота на няколко бъдещи поколения. В резултат на това се отправят строги идеологически изисквания към кандидатите: републиканските президенти номинират доказани консерватори като съдии, а демократите - либерали.

Що се отнася до политическата отговорност на самите съдии (хора, отново, много идеологически), понякога тя се свежда до борбата срещу собственото желание за пенсиониране и дори срещу самата смърт.

Например, съдия Рут Гинсбург е на 87 години. Ако се оттегли (а съдиите се насърчават да го направят - след 70-ия си рожден ден, доживотната ѝ пенсия ще бъде равна на заплатата ѝ), Доналд Тръмп ще назначи някой консерватор във ВС, което е абсолютно неприемливо за нея, либерал и активист в борбата за равенство между половете.

Струва си да се отбележи, че либералното крило на ВС е много обединено - присъдите на неговите участници винаги се прогнозират лесно. По-сложно е с консерваторите, които най-често изповядват подхода на буквалното четене на конституцията и другите закони. Това е нещо като застраховка срещу силни и драстични промени, но понякога тази система се проваля - и последствията могат да бъдат катастрофални. Както, например, този път, когато с пет гласа срещу четири унищожиха половината от Оклахома - и е възможно те да провокират появата на нов, 51-и щат на САЩ.

Всичко започна с това, че щатският съд в Оклахома осъди член на племето Семиноли за сексуално престъпление. В резултат на това, делото му стигна до Върховния съд, където установиха, че някои древни договори между правителството на САЩ и индианците не са отменени. Следователно, източната част на Оклахома е самоуправляващ се резерват на индианци, чиито жители са длъжни да се подчиняват на федералния закон, но могат да плюят на щатските и да живеят по свой си начин.

Както знаете, индианските резервати в Съединените щати ( има общо над триста такива) имат точно такава степен на самоуправление. На практика това са почти щати, но без политическо представителство във Вашингтон. Но със собствени данъци, лицензи, кодекси, племенни съдилища за дребни (тоест не федерални) престъпления и други бонуси. Така казината са забранени в страната почти навсякъде (с добре познатите изключения като Лас Вегас и Атлантик Сити), но този вид бизнес цъфти в резерватите.

Според решението на Върховния съвет половин Оклахома вече не е Оклахома, а един вид етнокрация, според чиито закони трябва да живеят два милиона души, много от които изобщо не са планирали това. Някои осъдени престъпници сега трябва да бъдат пуснати на свобода, а щатският бюджет ще трябва да запушва финансови дупки, тъй като е загубил значителна част от данъкоплатците си.

За Доналд Тръмп лично това може да струва преизбирането му: консерваторите във Върховния съд съставят мнозинството, така че решението за Оклахома става възможно единствено благодарение на гласа на буквояда Нийл Горсуш, който беше назначен именно от настоящия президент.

Впоследствие всичко това може да повлияе на баланса на силите във Вашингтон вече на системно ниво: Оклахома може да се раздели на две части, след което индианците да изпратят в Конгреса двама сенатори, които вероятно ще бъдат демократи и в повечето случаи мнозинството в Сенатът виси на между един и три гласа.

В този случай ще бъдат казани много думи за възстановяването на историческата справедливост. Оклахома става една от последните, които се присъединиха към САЩ, а преди това е мястото, в което индианците (включително Семинолите) от други щати са изгонени доброволно и насилствено. Това брутално действие влиза в историята под името "Пътека на сълзите".

В руската журналистика е обичайно да се преувеличава мащабът на геноцида над индианците от белите заселници, обаче „Пътеката на сълзите“ не може да се разгледа иначе от етническото прочистване. В крайна сметка дори земите на Оклахома са взети от индианците: западната част според правото на победителя в Гражданската война, а източната (резерватът) е включена в западната, чрез политически интриги, забраняващи на коренните американци да създадат отделен щат, наречен Секвоя. Това, между другото, не е дървото, а е един от индианските вождове, по чието име е кръстено дървото. И името на Оклахома, преведено от един от местните езици, означава „червени хора“ - тоест индианци, тоест има много символика в тази история.

Идеята за състоянието на Секвоя неизбежно ще се възроди отново, а за другите тежки последици за гражданите и американската правна система разказа в своето особено мнение председателят на Върховния съд Джон Робъртс. Това е мнението на губещото консервативното малцинство, което уж трябваше да е мнозинство.

Неиндианското население на преобладаващо републиканска Оклахома със сигурност ще отбележи предателството на Горсуш и поредната кадрова грешка на Тръмп. Всъщност повече от вековната история на половината от щата е разрушена - в началото на ХХ век индианският резерват престава да съществува, като се слива със западните федерални земи в единна Оклахома, но, както се оказва сега, това не е оформено правилно навремето. .

Като цяло правителството на САЩ има по-малко нерешени проблеми с индианците , отколкото обикновено се смята. Расисткото отношение към коренното население е признак на британската епоха, а първият президент на Вашингтон счита индианците за потенциално (тоест след „цивилизоването им“) равни на белите и следователно равноправни. Забранено е просто така земята им да бъде отнемана. Трябва да се откупи в съответствие с действащия закон.

Ситуацията е много по-лоша с чернокожите, които наистина са потискани и грабени до одиране на кожата. Техните потомци очакват следващите „пробивни решения на Върховния съд”, преработващи по същество историята и системата на правото в страната. Настоящето доказва, че либералното крило на съда няма да се страхува дори от най-дръзките, радикални и потенциално опасни стъпки.

Изведнъж половината щат бе отхапан и сега стотици хиляди американци трябва да живеят според племенните закони, въпреки че индианците и техните потомци в източна Оклахома да са около 15% от общото население. Проектирането на тази ситуация върху историята на расовите противоречия може да свърши зле за държавата като цяло - възстановяването на справедливостта често е безпощаден процес както за гражданите, така и за институциите.

Между другото, и за гражданите-индианци. Историята има своеобразно чувство за хумор: именно в Оклахома индианците активно практикуват робство и затова в по-голямата си част те се бият на страната на Конфедерацията. Така че връщането на племенните съдилища вероятно ще е добро от гледна точка на националното чувство, но по-късно племенните съдилища малко вероятно ще защитят семинолите и други от насилственото преразпределение на привилегиите и богатството в полза на чернокожите.

Днес изглежда, че в бъдеще това е неизбежно. И ще бъде оформено традиционно - с поредното "историческо решение" на всемогъщата структура, наречена Върховен съд на САЩ.

 

 

Дмитрий Бавирин   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа