Ливан: Страна на ръба на бездната

Ливан: Страна на ръба на бездната
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    06.08.2020
  • Share:

Когато слънцето отново изгря над Бейрут в сряда, и последният изостанал наблюдател видя истинската степен и цялото измерение на разрушението от предишната вечер: поне 135 души загубиха живота си. Повече от 5000 са ранени. Голяма част от икономически важните пристанищни съоръжения са унищожени. Целият център на столицата е като поле от развалини, стотици хиляди са бездомни. Ливан, който е в политическа и икономическа криза  от години, сега е изправен пред нов екзистенциален проблем, а причините за експлозията все още са неясни.

В краткосрочен план първото важно нещо е да бъде погрижено за ранените, чийто брой надхвърля капацитета на болниците. След това страната трябва бързо да възстанови силно опустошения град и да поправи пристанището въпреки празната хазна. Съоръжението е основната артерия на икономиката като цяло. Захранването на страната зависи от него. Експлозията разкъса силози за зърно, за които се смята, че съхраняват около 85 процента от зърното в страната.

Унищожението на съоръженията вероятно ще окаже пряко влияние върху разходите за живот на гражданите. Предстоящият шок на цените на храните ще засегне особено бедните слоеве от населението и сирийските бежанци, чийто брой се изчислява на над един милион, казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt Ханс Бедерски, директор на организацията за помощ за развиващите се пазари World Vision Libanon.

Според официални данни около 45 процента от ливанците в страдащата от хиперинфлация държава вече живеят под границата на бедността. Икономистът Сумру Гюлер Алтуг, който преподава в Американския университет в Бейрут (АУБ), смята, че ливанското правителство е подложено на натиск да приложи пакета си за реформи. Засега то не успява с него.Кампанията обаче няма достатъчно ресурси, за да се спаси. Ето защо ЕС и САЩ трябва да се съберат и да съставят „многомилионен пакет за възстановяване и помощ за бедните“, настоява професорът от АУБ.

За да се предотврати пълното разпадане на Ливан, е необходима промяна в много области. На държавата, която вече беше фалирала и преди бедствието, ѝ липсват парите, за да се възстанови. Преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за попълване на хазната се провалиха през юли. Мотивите от Вашингтон бяха напълно ясни: докато правителството не е единно за причината за държавната криза, финансовата помощ ще бъде просто… лошо инвестирани пари.

Тъй като Бейрут не може да заема долари на международните пазари, централната банка стартира печатницата, за да покрие дефицита. Само през първите четири месеца на текущата година бюджетният дефицит се увеличи с 27 процента.

 

Провалът на политическия елит

Главно политическите конфликти блокират способността на правителството да действа. Ислямистко-шиитската Хизбула, която е част от правителството, досега отказва да проведе реформи, заяви икономистът Гулер Алтуг.

Марсел Ганем, един от най-влиятелните журналисти в Ливан, обвини няколко часа след взрива по телевизия MTV правителството, че е отговорно за смъртта и нещастието . "Вие сте по-лоши от Израел", избухна той на живо. „Вие сте корумпирани и вашето пренебрежение към страната доведе до тази катастрофа”. Наблюдателите в Бейрут никога не са изказвали такава остра и безмилостна критика към правителството.

 

Младите ливанци по-специално критикуват политическото ръководство и го обвиняват, че осъществява бизнес в собствен интерес, вместо да инвестира парите в страната. Сега Хизбула също ще трябва да заеме позиция, независимо дали се застъпва за мирното развитие или продължава да разглежда себе си като част от оста на съпротива, която се ръководи и финансира от Иран. Хизбула е най-силната сила в Ливан, както политически, така и военно.

Въпреки това страната, която всъщност е засегната от санкции и е изолирана в международен план, е затрупана с предложения за помощ. Няколко правителства спонтанно се съгласиха да помогнат: в допълнение към арабските държави и президента на САЩ Доналд Тръмп това направи и канцлерът Ангела Меркел. Има надежда за подкрепа и от ЕС като цяло. Бедерски от World Vision заяви: „Регионът може да помогне за ремонта на повредените домове, с медицинска помощ за лечение на ранените, с мобилни медицински звена, въздушен транспорт и финансовата подкрепа за най-уязвимите”. 

Френският президент Еманюел Макрон обяви доставката на "няколко тона" медицински консумативи. Кипър, Чехия и Иран също проявяват солидарност с Ливан.

Европейският съюз иска да се избегне по-нататъшната дестабилизация на арабската държава - дори само за да предотврати новото нахлуване на бежанци, които се насочват към Европа. Никоя държава не е приела толкова много сирийски бежанци; сега те съставляват около една четвърт от ливанското население. А в училищата на страната има повече сирийски, отколкото ливански ученици.

Причините все още не са ясни

Дори Израел предложи помощ, въпреки че двете страни официално са врагове. Болница в Северен Израел беше готова да приеме ранените и „да ги изпрати здравите у дома“. Министърът на отбраната Бени Ганц и министърът на външните работи Габи Ашкенаси също предложиха "медицинска, хуманитарна и спешна помощ" чрез международни посредници, според официално изявление. Бейрут не е отговорил на предложението от южната си съседка до сряда вечерта.

Предисторията, довела до взрива, все още не е ясна. Въз основа на наличната до момента информация са изключени терористична атака или нападение на израелските военновъздушни сили срещу целите на Хизбула. Експлозиите може да са предизвикани от силно експлозивни материали, които „са били конфискувани на кораб и съхранявани в пристанището преди известно време“, заявиха от ливанските тайни служби.Според министъра на вътрешните работи Мохамед Фахми става дума за над 2700 тона амониев нитрат, който се е съхранявал там в продължение на шест години. Амониевият нитрат е сол, която се образува от амоняк и азотна киселина и се използва главно за производството на торове и експлозиви

Засега не е ясно кой е собственикът на складовете с амониевия нитрат. Ако се окаже, че те са собственост на Хизбула, това би имало много негативни последици за позицията им в Ливан, твърди Амос Ядлин, ръководител на израелския мозъчен тръст INSS и бивш ръководител на военната тайна служба.

Тогава Хизбула ще бъде подложена на огромен натиск да се откаже от военното си присъствие в Ливан и да предаде оръжията на ливанската армия. Освен това Хизбула ще трябва да се откаже да преправя военните си съоръжения в гражданските центрове. Тъй като амониевият нитрат се съхранява в пристанището от години, се подозира, че е бил предназначен за военни цели.

Ако някога Ливан бе смятан за развиваща се, прогресивна страна в региона, то сега се превърна в разменен лост за свръхсилите: САЩ, Русия, Иран - всички те използват страната за своите интереси и по този начин насърчават нейната дестабилизация. Общественият гняв обаче често е насочен срещу американците и тяхната политика на санкции.

Въпреки че Ливан беше отрицателно повлиян и от санкциите на ЕС срещу Сирия - а има и оръжейно ембарго на ЕС срещу Ливан - отношенията са близки. То се насърчава силно от Франция: Ливан беше част от френския мандат в Близкия изток, така че двете страни все още се чувстват свързани. Неслучайно френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Бейрут, за да се „срещне с всички участници в политическата сцена“ след взривовете, които опустошиха ливанската столица.

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа