Медиите съобщават за „жесток удар“ върху икономиката на САЩ

Американската икономика, която винаги се възстановява бързо, се изправи пред най-продължителната криза в историята, пише датското издание Berlingske.

Коронавирусът нанесъл тежък удар на Съединените щати, пише авторът на статията Ulric Harald Bee. През второто тримесечие на годината американската икономика претърпя най-голямата рецесия в следвоенния период: спадът на БВП беше 32,9% в сравнение със същия период на 2019 г., отбелязва той, съобщава РИА Новости .

Намаляването на икономическата активност и най-високият процент на безработица след 30-те години на миналия век намаляха данъчните приходи, а държавните разходи нараснаха. Потреблението също намаля, инвестициите в бизнес и жилища паднаха, а броят на новите молби за обезщетения за безработица отново започна да нараства, се казва в доклада.

През март правителството на САЩ отдели 2 трилиона долара за подкрепа на икономиката, през май правителството отпусна още 3 трилиона долара. През юли започнаха дискусии за отпускането на още 1 трилион долара, припомня авторът на статията.

Авторът на материала отбелязва, че САЩ винаги са имали добра издръжливост, но този път може да се наложи да падне още по-ниско в пропастта, създадена от коронавируса.

Припомняме, че най-силната рецесия в най-голямата световна икономика в самите Съединени щати беше официално призната за рецесия . САЩ изразходват фантастични пари за подкрепа на бизнеса и обществеността по време на пандемията. Милиони американци са получили добри плащания от държавата и докато на някои им е помогнато, други се оплакват от проблеми и измами. Вестник VZGLYAD разследва защо тази помощ далеч не е толкова ефективна, както твърдят самите американски власти.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа