Министърът на енергетиката на ФРГ: САЩ няма основания за санкции против «Северен поток — 2»

Министърът на енергетиката на ФРГ: САЩ няма основания за санкции против «Северен поток — 2»
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    06.08.2020
  • Share:

Германия е готова за преговори по „Северен поток - 2“, за да не допусне влошаване на ситуацията, немският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер се обърна към американците. Той припомни, че страната му е гарантирала транзита на руски газ през Украйна и изгражда терминали за транспортиране на ВПГ от САЩ. Имайки предвид всичко това, американците нямат причина да налагат санкции, подчерта немският политик.

Министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер призова за намаляване на нивото на напрежение в конфликта между Берлин и Вашингтон заради "Северен поток - 2", съобщава RND. „Все още се надяваме, че няма да се стигне до санкции. Ние в немското правителство сме на същото мнение, че сме готови да проведем преговори във всеки един момент, за да предотвратим утежняването., заяви немският политик.

Алтмайер припомни, че без участието на страната му би било невъзможно да се гарантира транзитът на руски газ през Украйна: В нашето министерство ние водихме решаващите преговори. В Северна Германия ние изграждаме терминали, където ще бъде възможно да се доставя втечнен газ от САЩ и да се продава в Германия." Имайки предвид всичко това, американците нямат причина да налагат санкции, подчерта министърът: „В противен случай се надявам и очаквам всички участници в процеса да се придържат към нормите на международното право“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отдавна критикува руско-немския проект "Северен поток - 2" и упреква Берлин за това, от една страна, че се ползва от военната защита на американците, а от друга, че осигурява на Москва доходи продажбите на газ. Критиците обаче обвиняват ръководителя на Белия дом за спиране на строителството, защото иска да продава втечнения си газ в Европа.

Тръбопроводът, който минава по дъното на Балтийско море, вече е завършен 94%. От 2460 км са останали само 150, 120 - във водите на Дания, 30 - в Германия. През декември 2019 г. проектът се спря поради вълната от санкции от страна на САЩ. Сега Русия, с одобрението на Копенхаген, завършва строителството със собствени сили.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа