Михаил Хазин: Операция “Лов за олигарси”

Доста често ме питат как трябва да изглежда руската икономика, как да я изградим правилно и какво трябва да се направи за това. А аз от своя страна се опитвам да обясня, че трябва да започнете не с икономиката, а със стойностите. Защото, ако изградите нещо на либерални ценности, получавате не шевна машина, а картечница ...

Всеки път ми се налага да измислям ново обяснение на този факт, тъй като никой не вярва. Сега обаче ми разказаха поредната подобна история, която ми се стори интересна, също така защото, както ми се струва, моментът, когато доста хора ще се върнат при нас, вече е много близо. Разбира се, либералите не вярват в това („Кой има нужда от „гадната Рашка”?), Но животът продължава, а напоследък особено, независимо от тях. И сега историята.

Началото ѝ е преди много години, когато нашата компания “Неокон” откри сметка в “РосЕвробанк”. И дълги години работих с нея (дори след напускането на “Неокон”), нямаше проблеми (което е рядкост), но не толкова отдавна открих, че вече не съм обслужван от “РосЕвробанк”, а от друга. Това ме заинтересува, макар и не така, че да се ровя конкретно. И тогава изплува история, на която клъвнах, само защото въпросът остана.

Така през 2018 г. имаше международен скандал. Големият (но не много публичен) руски бизнесмен Сергей Гришин, който по това време живееше в САЩ, заяви, че е подложен на натиск и публично е поискал гражданство от президента Тръмп. В същия ден редица руски медии публикуваха инкриминиращи аудио записи с Гришин, като го обвиниха в подкупване на руски правоохранителни органи, за да окажат натиск върху съпругата му, с която по това време води развод. Историята е типична и, отбелязваме, много либерална, очевидно е започнала борба за пари.

Какви пари? Работата е, че точно по това време Гришин, едновременно с развода, продаваше “РосЕвробанк”, негова собственост, на “Совкомбанк”. Русия вече има достатъчно избягали, но Гришин не се крие никъде, спокойно продължава да идва в Русия, въртейки бизнес тук. Но предвид редовното му отсъствие от страната, той се превръща в потенциална богата жертва. И явно по време на пребиваването си в Съединените щати той донякъде е загуби бойния си дух. Макар че някои неща там не си струва да се правят.

Какви неща? По време на бракоразводното дело някаква си Екатерина Логинова, млада дама с донякъде противоречива репутация, се оказва до него в бизнес класа на самолета. Тя активно записва по телефона си комуникацията с Гришин, като всъщност документира флирт с друга жена по време на развода. Темата е изключително опасна, дори и тук, когато става въпрос за големи пари.

Според изявлението на Гришин за измама, в Москва се образува наказателно дело, а съпругата му Анна Федосеева е изпратена в следствен арест. Но затворът се оказва краткотраен - седмица по-късно жената е освободена, след което шефът на следствения отдел, където е разследвано делото, е уволнен, а съдията, който е взел решението за превантивната мярка, е отстранен. Срещате ли се често с това? Когато историята стигна до този момент, веднага разбрах, че „ловът за олигарси“ е започнал.

Всъщност делото на Гришин е направено перспективно за разследване по отношение на самия заявител. Може ли това да е от полза за някои от бизнес партньорите на Гришин в Русия, съчетано с медиен скандал? Особено ако се има предвид, че Екатерина Духина, адвокатът на съпругата на Гришин, започна да представлява Екатерина Логинова в Русия. Неминуемо възниква въпросът дали случайно тя не е била навремето до него в самолета.

Имайте предвид, че адвокат Духина активно лобира за либералния закон за домашното насилие и категорично се противопоставя на приемането на изменения в Конституцията. По-специално тя говори за необходимостта да се даде възможност на хората, които са променили пола си, да осиновяват деца. На теория всеки има право на своето мнение, но в нашата, като цяло консервативна страна, това не е особено прието. Както обаче и да се организират сложни специални операции, за да се изстискат максималните пари, било то и от омразния съпруг.

И сега въпросът. Като се вземе предвид избухването на операцията „лов на олигарси“, възможно ли е да се повярва на всички компрометиращи доказателства, които падат на Гришин? Правилно ли е, че човек, който по принцип не е имал намерение да емигрира, е принуден да го направи? Правилно ли е, че хората, които се придържат към либералните принципи, създават негативен образ на страната ни? Включително в очите на онези, които сериозно искат да се върнат, заедно с парите, изтеглени през 90-те - 2000-те? И има ли закономерност във факта, че тези хора, които искат да се върнат, изпадат в неприятности тук?

Ясно е, че това са риторични въпроси. Ясно е, че всяка история е индивидуална и различните хора ще намерят различна поука в гореописаната истории. Но ... Би било необходимо държавата ни да разгледа по-внимателно такива поразителни истории като борбата между Мазепин и Махлай за Толиатиазот, като бракоразводното дело на Гришин и прочее, и така нататък и така нататък ... Тъй като картината е болезнено лоша за репутацията на страната. А все пак искаме да върнем капитала.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа