«Няма леви, няма десни» и в САЩ

Евангелистите от Белия дом възнасят молитви за победата на Тръмп

 

След като републиканецът Роналд Рейгън победи съперника демократ Джими Картър през 1980 г., републиканските президенти се радваха на активната подкрепа от евангелистките избиратели. Така че не е изненада, че евангелистите и в момента започнаха голяма кампания, за да спечели Тръмп предстоящите президентски избори.

 

"Няма леви, няма десни" и в САЩ: Циничен поход към Средновековието!

 

Гласове и дарения се събират чрез уебсайта „Евангелисти за Тръмп 2020“. Също така евангелистите продават стоки със символи в подкрепа на кандидатурата на Тръмп.

През октомври 25 евангелистки лидери и пастори в Белия дом се събраха около Тръмп, за да се помолят за победата му на предстоящите избори, според уебсайта на кампанията.

Ралф Рийд, основател и президент на «Консервативната коалиция Вяра и свобода», присъствал на молитвата, заяви, че християните трябва да се молят за своите водачи, независимо от политическите си убеждения.

Те са с Тръмп, според него, представлявайки десетки милиони граждани, които подкрепят президента всеки ден.

„Демократите, които критикуват евангелистите, трябва да знаят как не следва да говорят с евангелистките избиратели. Не трябва да се опитват да ги дискредитират или осмиват“, добави Рийд.

В Маями Тръп посети църквата към King Jesus international ministry, една от евангелистките организации. На срещата присъстваха 7 хиляди души и всички приветстваха президента. Тръмп говори за кампаниите за забрана на абортите и за кръстоносния поход на демократите за религиозна търпимост. В своята 75-минутна реч той спомена също:

 

"Няма леви, няма десни" и в САЩ: Циничен поход към Средновековието!

 

„Моята администрация никога няма да спре да се бори за религиозните американци. Ще възстановим вярата като истинската основа на американския начин на живот.»

 

"Няма леви, няма десни" и в САЩ: Циничен поход към Средновековието!

 

Майкъл Дейвид Лин, 62-годишен ветеран от американската армия, редовно посещава Църквата на цар Исус.

Той отбеляза: «Животът на Тръмп, лишен от благочестие и пълен с прелюбодеяния с порнозвезди, може да изглежда недостоен, но пред това можем да си затворим очите. Дори думите или действията му да разстроят някого, той все пак е религиозна личност.»

 

"Няма леви, няма десни" и в САЩ: Циничен поход към Средновековието!

 

В църквата Тръмп отбеляза: „За да накараме Америка да процъфти през 21 век, трябва да възродим вярата и семейството като основа на американския живот“.

Както отбеляза една християнска общност, президентът трябва да остане лоялен към евангелския избирателен район, който му помогна да спечели изборите преди четири години. Тогава той получи подкрепата на 80% от белите евангелисти в цялата страна.

 

"Няма леви, няма десни" и в САЩ: Циничен поход към Средновековието!

 

 

„През 2016 г. видяхме безпрецедентно участие на християнски евангелисти. Трябва да увеличим тези цифри през 2020 г. и искрено вярвам, че Бог е на наша страна“, завърши Тръмп.

Според резултатите от допитването на The National Election Pool през 2016 г. 26% от избирателите са се идентифицирали като бели евангелисти. 64% от евангелистите казват, че посещават църква поне веднъж седмично. 35% от другите християни посочват, че са готови да обсъждат политически въпроси в своите кръгове.

 

"Няма леви, няма десни" и в САЩ: Циничен поход към Средновековието!

 

Според институцията Брукингс всички тези анкети се основават на предположението, че повечето евангелисти ще гласуват за републиканците и това предположение е добре подкрепено от данните, тъй като белите евангелисти съставляват 46% от коалицията на Тръмп в сравнение с 9% в коалицията на Клинтън.

Белите евангелисти са ключов компонент на коалицията на президента Тръмп.

Тази група американци като цяло са по-възрастни, имат малко по-нисък социално-икономически статус и е концентрирана в южната част на страната.

Може да се каже, че християнското ционистко движение се основава на милионите евангелисти, разпръснати из Съединените щати, както и на твърдите убеждения, които са в основата на американската идеология и външната политика, особено спрямо Близкия Изток и Израел.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа