Германия в единен фронт срещу САЩ

Нараства недоволството сред немските политици по отношение действията на САЩ спрямо «Северен поток 2». The Welt цитира Карстен Шнайдер, един от лидерите на фракцията на СДПГ в Бундестага:

«Съединените щати продължават да развъртат опасна спирала на ескалация в отношенията със своите трансатлантически партньори и по този начин застрашават политическите и икономическите отношения между Германия, Европа и Съединените щати.»

 

Германия в единен фронт срещу САЩ: "Няма да допуснем да ни третират като васали"

 

Шнайдер призова федералното правителство да се възползва от германското председателство на Съвета на Европа за бързо увеличаване на европейската „съпротива срещу санкциите“:

„Германия и Европа са най-големият вътрешен пазар в света, не трябва да допускаме да ни третират като васали.“

Шнайдер се изказа за приемането на «интелигентни контрамерки за противодействие, които биха повлияли болезнено на американските износители».

Според него е необходимо на европейските компании, изправени пред санкции, да бъде оказана помощ.

Новият кръг на ескалация беше предизвикан от съобщенията, че Съединените щати възнамеряват да засилят натиска върху германските и европейските фирми, участващи в изграждането на Балтийския газопровод «Северен поток 2».

Според вестник Welt американски служители са провели видеоконференции с представители на изпълнителите на проекта преди няколко дни и са ги заплашили с „предстоящи последици от работата им по проекта“.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа