Кой, как и защо трябва да се тества при пристигане в Германия

"Не пътувайте да Златните пясъци", предупреждават германските медии. Поводът - решението, с което десет региона в България и Румъния бяха обявени за рискови, т.е. пристигащите оттам ще трябва да се тестват.

 

 

 

Германия обяви три български области за рискови: Варна, Благоевград и Добрич. Както посочва вестник "Билд", това включва и харесвания от германците курорт Златни пясъци. Освен това във Варна се намира едно от основните български черноморски летища. "Берлинер Цайтунг" отбелязва, че наред с руснаците и британците, германците са сред най-многобройните туристи в България, Златните пясъци са се превърнали във втора Майорка. Изданието припомня и, че германските медии неведнъж  са информирали за недостатъчните защитни мерки в курорта, но това постоянно е било отхвърляно от българския туристически бранш.

От взетото вчера в Германия решение следва, че от днес (8 август) пристигащите във Федералната република от тези части на България ще трябва задължително да се тестват за коронавирус. Докато не получат резултата, трябва да останат под карантина. Тестовете са безплатни, но как конкретно трябва да се изпълни изискването?

Както информират от института "Роберт Кох", категоризирането на един регион като рисков става след анализ и общо решение на три министерства - на здравеопазването, на външните и на вътрешните работи. Ако се установи, че в някой регион или държава броят на новозаразените в последната седмица е ежедневно над 50 на 100 хиляди жители, се преминава към втората стъпка от анализа, която включва задълбочена оценка на ситуацията в конкретната територия. И ако се стигне до извода, че в съответната държава или регион опасността от заразяване с Ковид-19 е висока, те биват категоризирани като "рискови". Германия определя като рискови около 130 държави, от които единствено Люксембург е сред членките на ЕС. Като рискови обаче са посочени и отделни райони в Испания, Белгия, Румъния и България.

Какво предвижда процедурата?

Всеки, който в рамките на 14 дни преди да пристигне в Германия е бил в рисков регион, трябва сам да съобщи това на здравните власти във Федералната република. Ако обаче при пътуване със самолет, кораб, автобус или влак пътникът получи специалния формуляр, озаглавен Aussteigekarte (достъпен на десет езика), е достатъчно да го предаде на превозвача. В този формуляр се попълват и данни за евентуални симптоми на заболяването, както и дали скоро е правен тест за SARS-CoV-2. 

От идващите от рискови региони се изисква или да предоставят негативен резултат от тест за SARS-CoV-2, или да се подложат на тест в срок от 14 дни след пристигането в Германия. Принудителни тестове не са предвидени, но ако някой, пристигнал от рисков регион, откаже да си направи тест в рамките на 14 дни, ще му бъде наложена глоба. 

Как се извършва контролът?

Пристигащите от рискови райони с автомобил са длъжни незабавно след завръщането си в Германия да се регистрират в съответната здравна служба и там да предоставят сведения за вероятни симптоми или за направен тест. Останалите - тези които пристигат със самолет, кораб, влак или автобус, трябва да попълнят вече споменатия формуляр. Оттам нататък формулярите се събират и се предават на здравните служби по местоживеене. Местните са власти са тези, които след това правят внезапни проверки за това дали се спазва домашната карантина.

Наред с пунктовете за тестване, разположени по германските летища, такива възможности съществуват и по гарите, както и по граничните пунктове - за пристигащите с автомобил. По границите ще бъдат извършвани случайни проверки от отговорните институции, които могат да предоставят информация за пътуващите на здравните власти.

Как да разбера, че трябва да се тествам?

Пътуващите получават от превозвача информация за задълженията си при пристигане. Освен това Федералният център за здравна просвета съобщава за задължителното тестване и разполага информационни табла близо до границата, по летищата, пристанищата и гарите.

Станете почитател на Класа