Австрия иска да създаде мощен конкурент на «Газпром» на Балканите

Австрийската компания OMV засилва дейностите си в Черно море, за да създаде собствен мощен източник на газ там, който в дългосрочен план ще се конкурира с руския в Източна и Централна Европа.
Въпреки рекордния спад в цените на газа и излишъка му в Европа, тази година OMV се насочи активно към увеличаване на активите си в Черно море.

През юни българският регулатор позволи на испанския Repsol да се оттегли от проекта за проучване и разработване на дълбоководен блок „Хан Аспарух“, а австрийската компания увеличи участието си чрез контролирания от Румъния OMV Petrom до 47,9%. Останалата част е собственост на френския «Тотал».

 

Австрия иска да създаде мощен конкурент на "Газпром" на Балканите

Илюстрация: energyindustryreview.com.

 

Австрия иска да създаде мощен конкурент на "Газпром" на Балканите

Илюстрация: bg.total.com

 

В Грузия австрийска компания спечели търга за лиценз за Блок II в Черно море. Министърът на икономиката на страната Натия Търнава заяви, че OMV ще извърши сеизмични проучвателни работи на площ от 5000 квадратни километра, след което ще започне проучвателно сондиране.

 

Австрия иска да създаде мощен конкурент на "Газпром" на Балканите

Илюстрация: griffincap.com

 

Ръководителят на производството на OMV Petrom, Петер Цайлингер, заяви пред журналисти, че компанията увеличава присъствието си в региона, а придобивките в Грузия и България, са естествен процес предвид съществуващото портфолио на компанията в Черно море.

Той имаше предвид активите в румънския сектор. В Грузия участъкът на недрата все още ще трябва да бъде проучен, докато в България вече са пробити три кладенци, а един от тях е открил нефтено месторождение. Там предполагат запаси в размер на 10 милиарда кубометра. Но а в «румънското» Черно море, в блок «Нептун», австрийската компания, заедно с американския Exxon Mobil, вече са открили газови месторождения.
Резервите им се оценяват на 200 милиарда кубически метра, но засега официална се говори само за едно- „Домино“. Запасите му могат да съставят до 84 милиарда кубически метра газ.

 

Австрия иска да създаде мощен конкурент на "Газпром" на Балканите

Илюстрация: naturalgasworld.com

 

Планира се годишният добив на блок „Нептун“ да възлиза на над 6 милиарда кубически метра, като по-голямата част от него ще излиза извън Румъния.

Американският Exxon Mobil например подписа меморандум за стратегическо партньорство с Будапеща, за да може Унгария да получава 4,4 милиарда кубически метра годишно от находища в Черно море.

«Булгартрансгаз» планира, че газ от румънските и българските месторождения на Черно море ще се доставя в българския хъб «Балкани» и е регистрирал тези източници в програмата за развитие на борсите.
С плана обаче всичко и приключва.
През 2018 година румънският парламент прие закон, който ограничава износа и увеличава данъчното облагане на нефтените и газовите компании.

В резултат на това австрийците и американците отложиха приемането на инвестиционното решение и се надяват, че всичко ще се промени след смяната на властта в Румъния.

„Оставаме ангажирани с изпълнението на стратегическия проект„ Нептун “. Окончателното инвестиционно решение зависи от ключовите предпоставки, включително офшорното законодателство, по които не виждаме напредък.

Въз основа на публични изявления законодателството ще бъде променено след следващите парламентарни избори “, се казва в доклада на OMV Petrom за Q2 и I-2020 година.

OMV се явява най-крупната нефте-газова компания в Централна Европа и главна в Австрия. Ежегодно компанията купува повече от 12 милиарда кубически метра газ годишно за Австрия и продава в хъба Baumgarten и отдавна има партньорства с «Газпром», включително «Северен поток-2″/Nord Stream 2.

Забавянето на доставките на газ от Черно море вече се отразява на изпълнението на проекта за газопровод България-Румъния-Унгария-Австрия (BRUA).

„Надяваме се BRUA да бъде завършен през тази година, но докато не разрешим проблема с добива в Черно море, не знам какво ще транспортираме по тръбопровода“, каза Мария Маничута, представител на румънския регулатор ANRE, пред журналисти по време на конференцията на Focus Energetic.

Според нея първият етап от газопровода ще струва 550 милиона долара и ще позволи да се доставят само 1,75 милиарда кубически метра газ. Ако проектът бъде напълно осъществен, доставките на газ могат да се увеличат до 4,4 милиарда кубически метра.

 

 

Превод: Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа