«Ние не блъфираме»: Експерт за условията на прилагане на ядрени оръжия от Русия

Русия е способна, в случай на необходимост, не само да използва ядрено оръжие в отговор на ракетна атака, но и да отрази ракети, летящи в нейна посока. Това съобщи политологът Александър Перенджиев, коментирайки изявлението на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ относно условията за прилагане на ядрено оръжие.


Съответната статия беше публикувана във вестик «Красная звезда».

Според широко разпространено изявление първото условие за възможността за ядрен удар от страна на Русия е фактът на изстрелване на ракета в посока на Руската Федерация, фиксиран от системата за предупреждение.

Второто условие, посочено от Генералния щаб на ВС РФ беше явното намерение на атакуващата държава да унищожи Русия като държава.

В началото на юни президентът на Русия Владимир Путин одобри основите на държавната политика по ядрено възпиране.

 

"Ние не блъфираме": Експерт за условията на прилагане на ядрени оръжия от Русия

 

Както следва от документа, Руската Федерация разглежда ядрените оръжия като средство за сдържане, което е крайна и принудителна мярка.

Ядреното възпиране е насочено къмосигуряване на разбирането че потенциалният противник разбира неизбежността на отмъщението в случай на агресия срещу Русия и нейните съюзници.

В същото време ядреното възпиране се осъществява непрекъснато както в мирно време, така и в периода на заплахата от агресия и във военно време до началото на използването на ядрено оръжие.

По-рано руският лидер обеща да продължи да оборудва всички видове и родове войски на въоръжените сили с най-новите видове оръжия и техника, включително лазерни и хиперзвукови системи.

Доцентът от катедрата по политически науки и социология на Pуския Икономически Университет Плеханов, Александър Перенджиев, в разговор с кореспондента на изданието iReactor, обясни, че става въпрос не само за държави, които имат ракети на въоръжение, но и за държави, които са разрешили разполагане на ракети на тяхна територия.

«Ответния удар също не изключва възможността, че едновременно с нанасяне на удар по територията на агресора, ни ще включим още и системата ПРО, тъй като следва още да се унищожават ракети, които ще бъдат изстреляни по нас.

В тази ситуация искам да кажа, че Русия разполага със сериозен потенциал, за да прихване ракетите, които ще бъдат нанесени по наша територия, и максимално да нанесе удар по врага.

Според думите на политолога, условията на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ са още едно предупреждение за тези, които разработват агресивни планове и се надяват, че няма да могат да получат ответен удар.

«Ние не блъфираме: както посочихме, ще действаме в това отношение.
Може да се случи, че вражеските ракети няма да достигнат до Русия, тъй като те ще бъдат прихванати от системата за противоракетна отбрана.
В същото време нашите ракети ще нанесат ответен удар. И още е неизвестно, кой ще получи най-осезаем урон.

За да избегнем всички тези сценарии, ние строго и стриктно предупреждаваме: дори не се опитвайте да разработвате сценарии и планове за нанасяне на удари по Руската Федерация, тъй като ще получите не просто симетричен удар, а многократно по-силен «, заключи Перенджиев.

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа