«Помпео ще доведе света до война»

Помпео чете Библията буквално, вярвайки в предстоящия, приближаващ се край на света — апокалиптичната битка между добро и зло. Той изложи своите възгледи в речта си през 2015 г., когато беше конгресмен в Канзас: Америка е юдео-християнска страна, най-великата в света, в историята нейната мисия е да се сражава в битките за Бога до Второто пришествие, когато подобни на Помпео последователи на родения отново Христос ще бъдат въздигнати в небесата след Страшния съд.

 

"Помпео ще доведе света до война"

 

Белите евангелисти представляват само около 17 процента от възрастното население на САЩ, но те съставляват около 26 процента от избирателите. Те са склонни да гласуват за републиканците (приблизително 81 процента от гласовете през 2016 г.), което ги прави най-големия и най-важен блок от избиратели в тази партия. Това им осигурява най-мощното влияние върху политиката на републиканците, включително външната политика, когато републиканците контролират Белия дом и Сената (притежаващи пълномощията да ратифицират международните споразумения).

 

"Помпео ще доведе света до война"

 

Християните са 99 процента от републиканците в Конгреса, от които около 70 процента са протестанти, включително значителна част са евангелисти.

Ако Тръмп загуби, което изглежда вероятно, рискът от конфронтация на САЩ с Китай ще намалее. Ако обаче остане на власт, след като спечели истинска победа на изборите, фалшифицира резултатите от гласуването или дори извърши преврат (нищо не може да се изключи), тогава кръстоносният поход на Помпео вероятно ще продължи и той може да доведе света до ръба на война, която той очаква, и към която, както изглежда, се стреми.

Джефри Сакс

Станете почитател на Класа