Събота - ден за кокаин

Консумацията на кокаин расте от години. В Германия това вече не е само дрога на богаташите. Доказва го един интересен факт - погледът към отпадните води на големите градове.

 

 

 

В центъра на Берлин полицаите спипват 25-годишен мъж, който продава наркотици от прозореца на автомобила си. Намират у него „много дози“ кокаин и марихуана, още повече са открити в дома му.

Консумацията на кокаин в Германия расте и се засилва особено през уикендите. Това сочат проучвания, в които периодически се изследва съдържанието на отпадните води в общо 70 града. Между събота и неделя в тях редовно нараства концентрацията на вещества, отделяни след консумацията на дрога.

Все повече престъпления, свързани с кокаина

През 2018 година в Берлин установяват по 417,43 милиграма кокаин на 1000 жители.

„Междувременно кокаинът е широко разпространен в обществото“, казва Холгер Мюнх, шеф на Федералната криминална служба. И допълва: „Кокаинът вече не е елитна дрога“. С нарастването на търсенето му расте и престъпността.

През миналата година престъпленията, свързани с кокаина, са се увеличили най-много – с 12 процента. Това сочат данните на полицията, а Мюнх твърди, че „достъпността, както и търсенето на упойващи вещества остават неизменно високи“. Като цяло наркопрестъпленията са се увеличили за девети пореден път, само при „Кристал мет" има спад с 3,3 процента.

В повечето случаи наркотиците се внасят от чужбина - често през пристанищата в Хамбург и Бремен, но и през Ротердам и Антверпен. В самата Германия също се произвеждат все повече синтетични дроги – миналата година полицията е разкрила 31 нелегални лаборатории, докато през 2018 година те са били 19.

Най-голямата „находка“ на полицията: при рутинна проверка в хамбургското пристанище в контейнер наред с официално декларираното му съдържание – соя от Уругвай, са намерени и 4,5 тона кокаин, при това вече разпределен в 4 200 пакетчета. Продажбата му би донесла един милиард евро печалба. Това е и най-голямото количество наркотик, залавяно в Германия.

Коронавирусът не прекъсна търговията с наркотици

„Търговията с наркотици продължава да е печеливш бизнес“, казва Даниела Лудвиг, пълномощничка на федералното правителство за борбата с наркотиците. Продажбите обаче все повече се изместват от улицата към интернет, включително и към даркнет. Наркотиците се изпращат най-често в малки пакетчета по пощата или чрез куриери. Тези „вериги за доставки“ функционират и във времената на пандемия, казва шефът на полицията Мюнх. Дефицити не е имало.

Търговия с незаконни наркотици и с медикаменти, които се отпускат само по рецепта, се върти и в Инстаграм. Репортерски екип е успял да си поръча оттам кетамин, екстази и морфин. Общо миналата година в Германия са регистрирани почти 360 000 престъпления, свързани с наркотиците. Това е с 2,6% повече, отколкото в предходната година.

 

 

Германия - родина на наркотиците?

default

 

Германска атака с... наркотици

  • По време на нападението над Полша през 1939 и над Франция през 1940 голяма част от хитлеровите войници се бият на фронта под влиянието на упойващи вещества. В атаката срещу Франция например са били раздадени 35 милиона таблетки "Первитин". Този метамфетамин бил наричан "шоколад за танкисти" или "хапчетата на Гьоринг". Само че и съюзническите войски са използвали опиати.

default

Будни, безстрашни, неуморими

  • Чудодейното средство на германския Вермахт е произведено първоначално в течна форма - от един японец. Химици на берлинските заводи "Темлер" обаче доразработват субстанцията и я патентоват през 1937. Само година по-късно "Первитин" започва да се продава като медикамент. Действието му е чудодейно: премахва усещането за умора, за глад, жажда или страх. В наши дни е известен като "Crystal Meth".

default

Взимал ли е и Хитлер дрога?

  • Историците спорят по въпроса дали и Адолф Хитлер е бил зависим от опиата "Первитин". В протоколите от прегледите на личния му лекар Тео Морел се говори много често за лекарството "X". Не е известно какво точно се крие зад този инициал. Знае се обаче, че Хитлер редовно е взимал силни упойващи средства.

default

Чудодейният хероин

  • Откривателският дух на германските химици е известен отдавна. "Хероинът ще Ви отърве от кашлицата" - така концернът "Байер" рекламира най-касовото си лекарство в края на 19 век. По онова време прилагали хероина за лечение на епилепсия, астма, шизофрения и заболявания на сърцето. Единственото вредно странично въздействие, според концерна, бил запекът.

default

Химик с фантазия

  • Феликс Хофман е прочут като откривател на аспирина. Второто си сензационно откритие прави по-скоро случайно - докато експериментира с оцетна киселина. Химикът комбинирал киселината с екстракт от опиумен мак, т.е. с морфин. Полученият по този начин хероин е бил разрешен в Германия дълги години. Забранен е едва през 1971 година.

default

Кокаин за лекарски нужди

  • През 1862 концернът "Мерк" от Дармщат започва да произвежда кокаин в големи количества – като упойка, използвана при хирургични намеси от очните лекари. Средството възниква в резултат на експериментите на изследователя Алберт Ниман с листа на растението кока, донесени от Южна Америка. Химикът успява да изолира особен алкалоид, наречен от него "кокаин".

default

"Еуфорични и трудоспособни"

  • Бащата на психоанализата Зигмунд Фройд консумирал кокаин с научна цел. В своите "Писания за кокаина" Фройд описва тази субстанция като безвредна. След взимането й човек се чувства "еуфоричен, жизнен, работоспособен", пише той. Възторгът му бързо се изпарява, след като негов приятел умира от наркотика. По онова време кокаинът бил предписван като лекарство срещу мигрена и болки в стомаха.

default

Забравеният патент за екстази

  • Американският химик Александър Шулгин е смятан за откривател на парти-дрогата "Екстази". В действителност той е само неин преоткривател. Първоначалната рецепта за производството на "шарените хапчета" принадлежи на фармацевтичния концерн "Мерк", който ги патентова през 1912 година. Химиците по онова време били на мнение, че те няма да имат никакво комерсиално значение.

default

Откритията и тежките последствия

  • ООН предполага, че само през 2013 година близо 190 000 души са починали след консумацията на забранени дроги. Легалният наркотик "алкохол" взима още повече жертви: Световната здравна организация смята, че алкохолът е причината за 5,9% от всички смъртни случаи по света през 2012 година.
     
  • Автор: Николас Мартин

Станете почитател на Класа