Амбициозните цели на ЕС

Целите, които Урсула фон дер Лайен постави пред ЕС, са амбициозни. За да ги изпълни обаче, Общността се нуждае от по-голямо единство. Може ли кризата да се превърне в шанс?

 

 

 

Коментар на Бернд Ригерт.

 

Кризата като шанс – този лайтмотив беше избрала председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за първата си голяма реч на този пост. Отговорите, които ЕС даде на огромното здравно и икономическо предизвикателство, каквото е пандемията, тя окачестви като окуражителни и похвали бързо възстановилите се съпротивителни сили на Общността. Постигнатото съгласие за Възстановителен фонд, финансиран чрез общи задължения, е удивително постижение, дори нещо като революция в европейски мащаб. Когато е поставен под  натиск, ЕС явно постига резултати.

Според Фон дер Лайен, този импулс трябва да бъде използван, за да се извършат необходимите промени в икономиката, дигитализацията, защитата на климата и във все още оспорваната миграционна политика. Всички тези промени следва да бъдат оформяни целенасочено, а не под влиянието на някое случайно бедствие.

Конкретни предложения

Неочаквано големите суми във Фонда за възстановяване, по чието изразходване през следващите години ще има думата и Еврокомисията, дава неочаквано голяма власт на председателката Фон дер Лайен. И тя е решена да я използва. Това стана пределно ясно от нейната реч, в която тя направи и някои конкретни предложения: над една трета от 750-те милиарда евро да бъдат използвани за инвестиции в защита на климата, 20% ще са предвидени за развитието на европейски дигитален суверенитет – с други думи за съхраняването и обработката на данни, което да не зависи от американски или китайски концерни. Освен това тя си поставя за цел въвеждането на минимална заплата в цяла Европа и даването на повече правомощия на Брюксел по въпросите на здравеопазването.

Председателката на ЕК посочи и заплахите за Общността отвън. Тя разкритикува Русия, Китай и Турция и настоя за по-голяма самостоятелност в отношенията с Белия дом. Фон дер Лайен не скри и предпочитанията си по отношение на кандидат-президентите в САЩ, нито това с кого от тях свързва надеждите си за рестарт на трансатлантическите отношения. Верен е и изводът, който председателката на ЕК извлича от поведението на президенти като Тръмп, Болсонаро и Путин по време на пандемията: „егоцентричната пропаганда" не помага. Една геополитически активна Европа би трябвало да поеме лидерството, след като други се отвръщат от света.

За да се справи с тази задача, ЕС обаче се нуждае от по-голямо вътрешно единство. Затова Фон дер Лайен пледира решенията по външнополитическите въпроси вече да се приемат с мнозинство, а не с единодушие. Тя апелира към страните-членки стриктно да спазват върховенството на закона. Фон дел Лайен подчерта, че е крайно време да се намери най-сетне и компромис по въпроса за разпределението на кандидатите за убежище в страните от Общността. По отношение на проблемите, свързани с Брекзита, председателката на ЕК отправи последно предупреждение към Борис Джонсън да спазва съществуващите договори. Очевидно тя очаква да има по-съществен напредък в преговорите за членство със страните от Западните Балкани, както и по отношение на желаното партньорство с Африка.

Високо вдигната летва

Да моделира активно бъдещия свят е амбициозната задача на Фон дер Лайен като кризисен мениджър – роля, която не си е избирала сама. Тя ѝ беше наложена от пандемията. Вчерашната ѝ реч беше достоен отговор на това предизвикателство. Показателно е, че председателката на ЕК перефразира прочутото заявление на Ангела Меркел „Ще се справим", което беше изречено в апогея на бежанската криза през 2015. При Фон дер Лайен това прозвуча почти по същия начин: „Ние го можем", заяви тя и вдигна летвата твърде високо. Сега остава да видим и изпълнението.

Станете почитател на Класа