Поетът, който уби диктатора Сомоса

На 21 септември 1956 г. Ригоберто Лопес Перес извърши покушение над никарагуанския президент-диктатор Анастасио Сомоз Гарсия.

Анастасио Сомоса Гарсия, с прякор „Тачо“ (което на испански означава „измет“) идва на власт с военен преврат, подкрепен от американците. За 20 години от неговото управление 150 хиляди души са подложени на репресии.

Сомоса дори свързал едното крило на двореца си със затвора. Говорило се, че през свободното си време той е участвал в изтезания на затворници и хранил с тях своите животни. Той имал собствена зоологическа градина, където отглеждал тигър, хиена, крокодил и анаконда.

Американският президент Рузвелт казва за него знаменитата си фраза:

«Сомоса, разбира се, е кучи син, но той е наш кучи син!»

През 1956 г. група млади поети правят заговор срещу него. Решено било диктаторът да бъде убит по време на бал в Леон, на който той щял обяви намерението си да се кандидатира отново за президент.

Поетът Ригоберто Перес взел бавнодействаща отрова, за да не предаде никого, ако го подложат на мъчения и отишъл на бала. Ангажирайки партньорка за танца Пасо добле, в тълпата танцуващи Перес се приближил до Сомоса и стрелял в него шест пъти, ранявайки диктатора три пъти.

Преди охраната да направи тялото на Перес на решето, той успял да стреля отново и го улучил в слабините. Тази последна рана се оказала фатална. Сомоса починал след 8 дни. Вярно, дейността му била продължена от сина на Луис Сомоса Дебайл, който станал президент и кървав диктатор.

Имало нещо символично във факта, че диктаторът бил прострелян на бал. Сомоса толкова силно мразел комунистите, че дори забранил да се танцува аржентинското танго в страната му, считайки го за танца на Пролетариата — опората на комунизма.

 

Петя Паликрушева

 

Поетът, който уби диктатора Сомоса

Сомоса

 

Поетът, който уби диктатора Сомоса

 

Ригоберто Лопес Перес

Станете почитател на Класа