ЕС — ефективни депортации

Европейската комисия представи нов план за миграция, който се основава на по-ефективни депортации и репатриации, според германския телевизионен канал Das Erste. ЕС, заедно с гръцките власти, ще създаде нов център за приемане на бежанци в Лесбос, а пълната информация за мигрантите ще бъде събрана на външните граници. Европейските държави ще могат да проявят солидарност, като приемат бежанци или си помагат взаимно с депортации: понастоящем само 30% от кандидатите имат право на убежище.

 

Основата на новия миграционен план на ЕС - ефективни депортации

 

Те се придвижват предимно с лодки, за да стигнат до Европейския съюз. Според Европейската комисия миналата година така са пристигнали 142 хиляди. Тъй като обаче проверката на процеса на убежище е възпрепятствана по външните граници, много от тях се установяват в лагери като Мория в Лесбос. Там Европейската комисия сега иска да запретне ръкави по въпроса, за да облекчи Гърция и да намали времето за обработка на документите на място.

УРСУЛА ВОН ДЕР ЛЕЙЕН, председател на Европейската комисия: Европейската комисия, заедно с гръцките власти, ще създаде нов център за приемане в Лесбос. Днес създадохме оперативна работна група с цел бързо и най-важното за дълго време да подобрим положението на хората.

Базата данни за самоличността на пристигналите трябва да бъде разширена. Вече на външните граници е необходимо да се вземат пръстови отпечатъци и да се провери самоличността и здравето на мигрантите. В бъдеще точната регистрация на бежанците трябва да отнеме най-много пет дни, а решението за убежище трябва да отнеме не повече от две седмици.

ИЛВА ЙОХАНСОН, европейски комисар по вътрешните работи: В бъдеще ще има два начина за солидарност: или да приемем бежанци в страната, които са признати за нуждаещи се от убежище, или да приемем от други държави така наречения патронаж на депортациите и да си осигурим взаимна подкрепа при репатрирането на мигранти, на които е отказано убежище.

По-ефективните депортации и репатриациите са в основата на новия миграционен план. Защото сега само около 30 процента от всички бежанци получават съгласие за предоставяне на закрила.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа