Зигмар Габриел: с преизбирането на Тръмп сериозните нападки срещу немския суверенитет ще продължат

Ако ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп бъде преизбран, САЩ ще продължат да бъдат враждебно настроени към Европа, заяви бившият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел пред ZDF. Според него настоящият американски президент не уважава европейската общност от държави и народи, опитва се да я раздели и извършва "тежки нападки срещу немския суверенитет".

Бившият министър на външните работи Зигмар Габриел коментира неотдавнашните дебати между настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън. „Това беше завръщането на цивилизацията“, каза той в интервю за ZDF. Според него той най-накрая е чул нормална дискусия, докато миналия път „беше по-добре да махнем децата от екраните“. И все пак бившият външен министър смята, че дебатът по никакъв начин не е повлиял на мнението на избирателите. Гражданите току-що потвърдиха собственото си мнение, така че едва ли някой ще промени позицията си.

Габриел вярва, че ако Тръмп бъде преизбран, САЩ ще продължат да бъдат враждебно настроени към Европа. Според него настоящият ръководител на Белия дом иска да раздели ЕС, което се прояви в подкрепата му за Брекзит. Той не уважава европейската общност от държави и народи, което „за нас, немците, е сериозен проблем“, подчерта бившият министър. Освен това Тръмп осъществява „тежки нападки срещу немския суверенитет“.

С него в креслото на президента Америка ще се превърне в страна, в която вярват, че само „големите момчета“ трябва да сключват сделки, а останалите трябва да ги следват. Всъщност подобна визия не се различава от позицията на ръководителя на Кремъл Владимир Путин и председателя на Китайската народна република Си Цзинпин, обясни Габриел.

Но мисля, че този, който вярва, че с Байдън ще бъде възможно да се върнат назад стрелките на световния часовник, греши“, убеден е бившият министър. Америка започна да се дистанцира от Европа при Обама. Конфликтите ще останат и независимо от резултата от изборите в САЩ, Европа ще трябва да поеме по-голяма отговорност, например в Близкия изток, от където американците си отиват. „Но с Джо Байдън на поста ще застане президент, който, както всички негови предшественици - с изключение на Доналд Тръмп - разбира, че способността да се запазят съюзниците е важна в този свят, особено в 21-ви век“, заяви Габриел в края на интервюто.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа